Заповнюваність київських офісів зменшилася до 83% протягом 2022 року – дослідження

923 0
Уперше відчутно по ринку офісних центрів ударила пандемія. Після повномасштабного вторгнення найактивніше почали покидали офіси IT та міжнародні компанії, які евакуювали працівників до інших міст та країн або оптимізували витрати.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Заповнюваність київських офісних центрів зменшилася до 83% протягом 2022 року. Про це повідомляє Forbes, посилаючись на дослідженні Colliers Ukraine. Востаннє такий показник фіксували в 2015-му.

Загалом у столиці торік ввели в експлуатацію 52 тис. кв.м офісної нерухомості, до порівняння, у 2021 – утричі більше – 155 тис.кв.м.

Згідно з дослідженням, найбільший попит в офісів з ремонтом та можливість змінювати термін і вартість оренди. Крім того, важливими факторами є наявність укриття, безперебійного інтернету й енергозабезпечення.

Орендні ставки знизилися на 10-15%, якщо порівнювати з початком 2022 року, однак реальні ставки ще нижчі через знижки й пільги для орендарів, зазначають у Colliers Ukraine.

Читайте також: у Києві відновили будівництво метро

Натомість у Львові продовжується активне будівництво нових офісних приміщень, вакантність приміщень із ремонтом складає близько 10%.

Хоч в експлуатацію не ввели жодного бізнес-центру, однак будівництво не припинялося. Близько 90 тис. кв.м офісних приміщень перебувають на стадії будівництва, а ще 140 тисяч – проєктують.

Зазначимо, загальноринковий рівень вакантності в Києві на початок грудня 2022 року встановив позначку в 17%, до порівняння, на кінець 2021 цей рівень сягав 11,5%.

Ігор Ющенко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!