Запуск земельної реформи можуть відтермінувати, а проєкт закону – змінити

1325 0
Правки до законопроєкту про ринок землі розглядатимуть на засіданні Верховної Ради у понеділок, 30 березня.
Фото: Вголос

Фото: Вголос

Президент Володимир Зеленський на зустрічі з депутатською фракцією «Слуга Народу» узгодив підтримку законопроєкту про відкриття ринку землі, якщо не продаватимуть землі державної власності та зменшать концентрацію для однієї людини. Про це повідомляють ц Офісі президента.

Читайте також: Кабмін створив кредитний фонд для малих фермерів

За словами Володимира Зеленського, на першому етапі відкриття ринку землі законодавство передбачатиме можливість для фізичних осіб зосереджувати в одних руках не більше 100 га.

«Ми зменшили концентрацію для фізичних осіб до 100 гектарів. Для юридичних осіб – це другий етап, який буде запроваджено з 2024 року, – буде до 10 тисяч (гектарів. – ред.). Тобто перший етап – для фізичних осіб, для українців – 100 гектарів на людину», – сказав Володимир Зеленський.

Президент наголосив, що ухвалення законів про ринок землі та про банки є необхідним для надання кредиту Міжнародним валютним фондом.

Як розповіла в ефірі телеканалу Україна24 заступниця голови фракції «Слуга Народу» Євгенія Кравчук, ринок землі запустять не восени 2020, як передбачалось раніше, а у липні 2021 року.

«Початок ринку землі відкладається до 1 липня наступного року. Стартуватиме з продажу тільки паїв, які належать приватним власникам. Тобто, мова не буде йти, як мінімум у перші два роки дії ринку землі, про державні та комунальні землі», – сказала вона.

Правки до законопроєкту про ринок землі розглядатимуть на засіданні Верховної Ради у понеділок, 30 березня.

Читайте також: Досвід Польщі чи Німеччини або Що нам робити з ринком землі

Нагадаємо, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства опублікувало проєкт закону «Про ринок землі». Після першого читання, президент Володимир Зеленський заявив, що винесе питання про продаж сільськогосподарської землі іноземцям на всеукраїнський референдум, але цього так і не зробив.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!