Яка вакансія в Україні найпопулярніша. Експерти про нові тенденції на ринку праці

2411 0
Люди стали інакше поводитися за час локдауну. Це ті обставини, які потрібно розуміти і враховувати.
Фото: Volodymyr Glaschenkov

Фото: Volodymyr Glaschenkov

Старі професії зникають, нові з’являються, у посткризовий період є потреба у навчанні та перекваліфікації людей. Про те, як змінився ринок праці в Україні та як змінився попит на фахівців, йшлося під час семінару для HR Forum West, яку організовували ТОВ «Юридична компанія «Ейч.Ді.Партнерз» та СП ТзОВ «Львівська консалтингова група».

Більшість людей готова «маневрувати»

HR-експертка, сторітеллерка Тетяна Пашкіна говорить, що люди після початку карантину усвідомили, що працювати з дому їм легше, а соціологічні дослідження показують, що зараз найефективнішою є комбінована робота (дім-офіс).

«Більшість людей готова «маневрувати»: декілька днів в офісі, декілька – вдома. Звісно, це виклики, бо внутрішні комунікації в команді провисають, знижується усвідомленість та залучення до процесів», – говорить Тетяна Пашкіна.

Також, за її словами, зараз відбувається автоматизація процесів. Багато функцій починають виконувати роботи і через це якась категорія людей залишиться без роботи. 

Також сьогодні є п’ять факторів, які приваблюють робітників – це фінансова стабільність і соцпакет, фінансова спроможність компанії, кар’єрне зростання, приємне робоче середовище і цікава робота.

«Ринок праці зараз зорієнтований на молодь, бо вона масово виїжджає за кордон, про що свідчить кількість переведених фінансів з-за кордону…тому роботодавці, не лише в Україні, зорієнтовані на те, щоб молодь залишалася працювати не на три місяці, а на рік-два. Тому, українським роботодавцям доводиться боротися не лише між собою, а й з роботодавцями із Польщі, Чехії, Німеччини і так далі», – говорить Тетяна Пашкіна.

Вона зазначає, що ринок сьогодні став глобальним і «людина на дивані може працювати на пів світу»

Керівниця служби навчання і розвитку персоналу АТ Галичфарм Мар'яна Івашина каже, що у них у компанії працюють 1000 співробітників, також у них є свій корпоративний університет, де залучені 100 тренерів з авторськими програмами. Також тут готують кадровий резерв. 

Директорка з управління персоналом ТМ «Молокія» Олена Лазар зазначила, що сьогодні часто говорять про професійне вигорання серед ейчарів.

«Якщо ейчар не в ресурсі, то він запускає зниження ефективності у всій ланці. Серед головних причин вигорання синдром прибиральниці». Невизначеність у функціях ейчара, бо ніхто не помічає його роботи. Брак визнання. Втрата сенсу діяльності. Я б рекомендувала ретельно обирати організації, аби не вигорати на робочому місці», – сказала Олена Лазар.

Щоб бути успішним – потрібно вчитися

Навчання – необхідна складова для того, аби вижити і бути успішним. Особливо у світі після пандемії. Так вважає віцепрезидентка з питань персоналу навчання та розвитку персоналу компанії Софтсерв Галина Даців.

Вона каже, що їхня компанія багато часу приділяє навчанню персоналу. 

«Світ діджиталізується. До 2025 року 85 мільйонів робочих місць замінять машини, натомість з’являться інших 97 мільйонів затребуваних вакансій, які здебільшого будуть пов’язані з IT та роботою з технологіями. Це приводить до того, що 40% ключових навиків працівників будуть змінені. Треба, щоб люди вміли швидко вчитися і адаптуватися. Тому, компанії все більше і більше створюють корпоративні університети», – каже Галина Даців.

Компанія має тісну комунікацію з ВНЗ, вона проводить тренінги з емоційного інтелекту, тут запустили інклюзивну програму для людей із вадами зору та 5 програм лідерства.

«Ми намагаємося робити так, аби працівники не відходячи від свого робочого місця могли навчатися, удосконалюватися і адаптуватися до нового сучасного світу», – розповіла Галина Даців.

Люди все більше часу проводять у смартфоні

Бізнес-тренер та коуч компанії Comfy Олексій Слюсаренко каже, що сьогодні покупці все більше і більше часу проводять у смартфоні, те саме стосується і продавців. Тому компанія створила додатки для покупців і для співробітників.

Сьогодні у потенційних працівників з’явилися альтернативи, яких не було 5-10 років тому.

«Головна бізнес-одиниця для Комфі – директор магазину, що менеджерить команду продавців, від якого залежить, чи може він зацікавити та привабити нових працівників. Навчання продавця магазину Комфі – не легке завдання, бо він повинен знати величезний перелік товарів, орієнтуватися в характеристиках. Для цього ми створили додаток, який встановлюємо працівникам з першого дня їхньої роботи. Додаток містить абсолютно всю необхідну інформацію про товар. Це спростило роботу продавця», – пояснив Олексій Слюсаренко.

Створення кадрового резерву є важливим для компаній. Кожен продавець на початку року може податися на посаду директора і потім пройти відповідні випробування та навчання.

Ера «срібної економіки»

За словами HR-експертки Тетяни Пашкіної, «срібна економіка» збільшує ВВП на 2,5%.

«Срібна економіка – це те, про що в нас майже ніхто не знає. Звісно, це не про ювелірку, а назва походить від срібла, яке вкриває наше волосся після 50. Тому, це про економіку, що зорієнтована на літніх людей. Кількість таких людей ростиме. В Європі до 2060 кожен третій буде у віці 65+, а це означає нові витрати на медицину, тощо. Але не тільки. Це ще й новий ринок. Купівельна спроможність людей 65+ ростиме і в них будуть потреби витрачати гроші: відпочивати, подорожувати», – зазначає Тетяна Пашкіна.

Так, літні люди в Україні менш захищенні, аніж у США та Європі, але демографічна шкала показує, що найчисельніший сегмент працездатного населення невпинно рухається вгору по шкалі і згодом складе великі перспективи для срібної економіки. Натомість, «демографічні ями», які йдуть слідом створять дефіцит на ринку праці, що знову спонукає повернутися до розвитку срібної економіки. 

Яка найпопулярніша вакансія в Україні 

Населення скорочується і це проблема на ринку праці та на купівельному ринку, вважає директор з маркетингу robota.ua Ярослав Гуменюк.

За його словами, найпопулярніша вакансія в Україні – це продавець-консультант, за нею – робітнича спеціальність та водії. Також зростає попит на аналітиків, фахівців із штучного та машинного інтелекту, фахівців з автоматизацїі. Натомість падає попит на аудиторів, бухгалтерів, складальників та секретарів, а також на операторів клієнтських сервісів, оскільки чат-боти забирають частину їхньої роботи.

«У 2021 році відбулося падіння пропозиції (кількості резюме), але зріс попит працедавців. І попит лише збільшуватиметься. Продавець-консультант – найпопулярніша вакансія в Україні, далі йде робітнича спеціальність (виробництво) і водії. Також зростає попит на аналітиків, фахівців із штучного та машинного інтелекту, фахівців з автоматизацїі. Натомість падає попит на аудиторів, бухгалтерів, складальників та секретарів, а також на операторів клієнтських сервісів, оскільки чат-боти забирають частину їхньої роботи», – зазначив Ярослав Гуменюк.

За його словами, до 2030 року можуть зникнути: бухгалтер, копірайтер,бібліотекар, юридичний консультант, нотаріус, охоронець, журналіст, швачка, диспетчер, тощо.

«Старі професії зникають, нові з’являються, а народжуваність не зростає. Тому є потреба у навчанні та перекваліфікації людей», – зазначив Ярослав Гуменюк.

Володимир Караїм

Фото із Фейсбук-сторінки Володимира Глащенкова 

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!