Зарплати чи машини. З наступного року швидка допомога сама вирішуватиме, на що витрачати кошти

13302 0
Фінансуватимуть заклади екстреної меддопомоги безпосередньо НСЗУ.
фото: www.lvivpost.net

фото: www.lvivpost.net

До кінця 2019 року усі заклади екстреної меддопомоги мають пройти процес автономізації – перетворитись на комунальні некомерційні підприємства та підписати прямі угоди з Національної службою здоров’я України. Про це в ефірі ток-шоу «Наші реформи» у студії медіа-хабу «Твоє місто» сказав завідувач Львівської станції швидкої допомоги Ярема Качмар.

Читайте також: «Обріжте мені нігті». Що заважає розвиватись швидкій допомозі Львова

«Автономізація дасть можливість керівникам центрів екстреної меддопомоги більш раціонально господарювати, розпоряджатись коштами. Це перший етап реформи», – каже він.

Отже, центри екстреної меддопомоги самі вирішуватимуть, чи витратити їм кошти на нове обладнання, чи на закупівлю нових машин, чи на щось ще. Додамо, що отримати безоплатну екстрену меддопомогу можуть усі пацієнти, незалежно від того, чи мають вони декларацію з лікарем.

Після цього, каже Ярема Качмар, поступово втілюватиметься другий етап реформи, коли в бригадах швидкої допомоги почнуть працювати парамедики та екстрені медичні техніки.

«На це потрібен час, бо вони мають пройти навчання», – говорить Ярема Качмар.

Зазначимо, таких спеціалістів почали готувати, зокрема, у Тернопільському медичному університеті.

Олександра Бодняк

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!