Заручники темряви. Як на пішохідному переході у Львові діти потрапили під авто

3049 0
Увечері 1 лютого водій легкової автівки на пішохідному переході у Львові збив двох дітей. Дев'ятирічний та восьмирічний хлопці ще досі перебувають у лікарні, останній – у тяжкому стані. Як пояснили в поліції, цей перехід був нерегульованим та неосвітленим. Журналісти Tvoemisto.tv зібрали інформацію про деталі ДТП та її наслідки, а також дізналися, чи можливо у Львові вмикати освітлення доріг та вулиць раніше.
фото: www.volynnews.com, facebook (Варта1), соцмережі

фото: www.volynnews.com, facebook (Варта1), соцмережі

Діти 

Головний лікар Львівської міської дитячої клінічної лікарні Дмитро Квіт розповів Tvoemisto.tv, що обидва хлопці поступово одужують. Старшого (10 років) перевели до загального відділення: він зараз має стан середньої тяжкості. Тим часом молодший хлопець (8 років) лише приходить до тями та ще досі перебуває в реанімаційному відділенні: його стан важкий, але стабільний.

Водій, який збив дітей, з місця аварії не втікав. Зафіксовано, що автомобіль був на місці події, а сам водій був тверезий. Зараз триває слідство. Поліція просить усіх, хто був свідком інциденту або має відео з реєстратора, надати будь-яку інформацію та допомогти встановити подробиці ДТП. Тим часом цю ситуацію львів’яни активно обговорюють у соціальних мережах, звертаючи увагу на те, що пішохідний перехід у темний час доби був ще неосвітлений.

Прес-секретар управління патрульної поліції Львова Катерина Рибій розповіла, що ДТП сталася на нерегульованому пішохідному переході (без світлофору) на перехресті вулиць Пасічної та Пимоненка. За її словами, ця ділянка дороги не була освітлена. Наступного дня там поставили дорожні знаки, які обмежують швидкість руху до 40 км/год. Знаки встановили з обох боків перехрестя вулиць Пасічної та Пимоненка. Як повідомили у прес-службі міськради, найближчим часом тут також облаштують світлофор, нанесуть світловідбивну фарбу на «зебру» та поставлять світлодіодні ліхтарі.

Читайте також: Львів увійшов у трійку міст в Україні, де трапилось найбільша кількість ДТП

Як розповів в коментарі Tvoemisto.tv провідний інженер Інституту стійких транспортних систем ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила, їх підприємство без особливої потреби не моніторить інтенсивність руху на вулицях Львова. Відтак, розповісти, скільки автомобілів за день проїжджають вулицею Пасічною від перехрестя з вулицею Дж. Вашингтона до кільця на вулиці Зеленій, він не зумів. Однак, Ігор Могила заначив, що на цій ділянці дороги встановлене таке обмеження швидкості, як і в усьому місті – 60 км/год.

Фото: прес-служба Патрульної поліції Львова, Zaxid.net

Як розповіла Tvoemisto.tv речниця головного управління національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська, дорожньо-транспортна пригода сталася між 17:30 та 17:50 годинами.

1 лютого у Львові сонце зайшло о 17:17 годині, а період сутінків тривав до 17:58 години. Про це Tvoemisto.tv розповів Богдан Новосядлий, директор астрономічної обсерваторії ЛНУ імені Франка.

Як поінформував диспетчер ЛКП «Львівсвітло» Сергій Райков, цього дня вуличне освітлення у місті увімкнули о 17:47 годині.

У центрі Львова освітлення вмикають раніше 

Слова диспетчера підтверджує директор ЛКП «Львівсвітло» Олександр Лазуткін: «У нас є добовий графік увімкнення та вимкнення мереж зовнішнього освітлення, який погоджений з містом. Година увімкнення міняється кожні п’ять днів. Наприклад, 1-5 лютого увімкнення мають проводити о 7:52 годині. Ми можемо умикати раніше – у межах 15 хвилин, залежно від погодних умов. Зазвичай у центральній частині Львова умикаємо на 10 хвилин раніше, а в інших районах – раніше на 5 хвилин».

Читайте також: Як у Львові працює вуличне освітлення? Деталі

За словами Олександра Лазуткіна, згідно з цими графіками обраховують обсяг та вартість спожитої електроенергії. Важливо, що з березня цього року може вступити в дію постанова НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), яка передбачає дію уночі тарифу за електроенергію з підвищеним коефіцієнтом. Тому за освітлення вулиць в нічний час доведеться платити більше. «Ми надіслали запит НКРЕКП, аби вони роз’яснили, скільки треба буде платити. Поки що чекаємо відповіді. Якщо розраховувати «грубо», то у цьому році ми планували отримати до 14 мільйонів на електроенергію. Якщо стане чинною ця постанова, то нам потрібно буде приблизно 22 мільйони. Тому важко сказати, чи у Львові будуть переробляти графіки. Але навряд чи ми будемо збільшувати години використання електроенергії. Скоріше за все, їх доведеться зменшувати», – розповів Олександр Лазуткін.

Читайте також: У Львові запрацював унікально освітлений пішохідний перехід. Фото

«Ми прораховували: 15 хвилин додаткового увімкнення буде коштувати місту більше, аніж 100 тисяч гривень щомісяця. Постачає електроенергію нам приватна компанія «Львівобленерго». Уплинути на неї, аби вона зменшила тарифи, місто не може. Однак, наскільки я знаю, у Львові та області це питання активно обговорюють», – додав він.

Майже 80% пішохідних переходів у Львові – неосвітлені та нерегульовані

Як розповіли у прес-службі Львівської міськради, у Львові є 885 пішохідних переходів, 680 з яких – нерегульовані. Тобто майже 77% пішохідних переходів у місті не регулюються світлофором: вони мають лише «зебру» або відповідні дорожні знаки поруч. Минулого року у Львові освітили 36 переходів, цього року освітлять приблизно 100 переходів. План на 2018 рік – освітити мінімум 50% переходів у місті.

Думка львів'ян

Як розповів Tvoemisto.tv водій із багаторічним стажем Назар Шимоне-Давида, засновник Tesla Club Ukraine та активіст спільноти «Бидлопаркінг Львів», у місті варто освітити якомога більше пішохідних переходів. «Це є винятково українська практика, коли пішохідний перехід не має світлофора поруч. Якщо поглянути на досвід країн Заходу, то там біля кожного переходу є світлофор.

Особливо світлофори та освітлені переходи потрібні на таких магістральних вулицях Львова, як Пасічна. Обмеження швидкості – також доцільне, адже там їздять дуже швидко. Окрім того, в іншому місці на вулиці Пасічній, ближче до №56, люди часто перебігають дорогу, особливо – у темну пору доби. Це ще одна проблемна зона, яку треба відповідно облаштувати», – пропонує Назар Шимоне-Давида.

Окрім того, у соціальних мережах почали активно обговорювати правила поведінки у темну пору доби як водіїв, так і пішоходів. Наприклад, львів’янка, водійка, лікарка та тричі мама ділиться простими порадами із власного досвіду про те, як переходити дорогу на погано освітлених переходах

Щодо інших проблемно-аварійних ділянках на вулиці Пасічній, то Ігор Могила зазначив, що у місті знають про них, а їх вирішенням займається комісія з безпеки дорожнього руху. Саме до її представників слід звертатися львів’янам, які хочуть освітити перехід поблизу свого будинку, школи чи садочка. Серед учасників цієї комісії – перший заступник міського голови Віктор Пушкарьов, начальник управління транспорту Віктор Щир, представники поліції, районних адміністрацій та громадськості міста. Також звернення можна передати через депутата Львівської міської ради свого району, або звернувшись в центр надання адміністративних послуг чи до департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради: на особистий прийом або телефоном.

Що зроблять

Щодо перехрестя вулиці Пасічної і Пимоненка, то як запевнив Ігор Могила, перше, що там зроблять – оновлять освітлення переходу та всього відтинку вулиці. У майбутньому – встановлять світлофор «на вимогу». Щодо реконструкції самої вулиці, то є вже план. Туди також внесуть і острівець безпеки на цьому переході. От тільки в 2016 році на це (острівець безпеки та реконструкцію вулиці) коштів не передбачено.

Підготували Юлія Сабадишина, Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!