Затримання у Львові у справі Новака та вакцина проти Covid-19. Головне за ніч і минулу добу

2998 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Радіо Максимум

Фото: Радіо Максимум

Справа Новака. У Польщі затримано трьох громадян цієї країни: колишнього в.о. голови «Укравтодору» Славоміра Н. (Новака), колишнього командира військової частини 2305 «ГРОМ» та підприємця Яцека П. з Гданська. Усім їм польські правоохоронці повідомили про підозру.

НАБУ також повідомило, що одному з представників злочинної групи на чолі з Новаком оголосили про підозру у Львові.

Читайте також: Якими є партійні розклади на виборах до міськради Львова. Інсайди

Учора НАБУ та САП провели обшуки в офісах «Укравтодору», приміщеннях компаній-учасниць тендерів державної агенції, а також за місцем проживання колишніх посадовців «Укравтодору» та громадян Польщі – ймовірних учасників злочинної організації.

За версією слідства, злочинна група діяла у 2016-2019 роках, колишній керівник «Укравтдору» залучив до її складу знайомих йому осіб – громадян України та Польщі, а сам отримував неправомірну вигоду.

Усі епізоди пов’язані з ухваленням рішень про використанням кредитів міжнародних фінансових організацій на ремонт українських доріг: загальна сума перевищує 270 млн євро.

У свою чергу, ексміністр інфраструктури Омелян побажав ексголові «Укравтодору» довести свою невинуватість і подякував від імені українських громадян за створення робочих місць.

Коронавірус – Львів – Київ. На Львівщині учора Covid-19 зафіксували у 115 осіб (109 – напередодні). Разом 8 115. Одужало – 1 605 осіб (плюс 181), померло – 209 (1 – за добу).

За минулу добу лабораторії провели 532 ПЛР-тести. Залишок проб у холодильнику – 162.

Читайте також: ПЛР-аналізи почала робити лабораторія Львівської лікарні швидкої допомоги

У Жовкві померла 28-річна породілля, хвора на коронавірус. Померла жінка перебувала під апаратом штучної вентиляції легень. За даними медиків, вона мала ожиріння та супутні хронічні захворювання.

Щодо дитини, то вона народилась через кесарів розтин на 27-му тижні і зараз у важкому стані перебуває у Львівській обласній клінічній лікарні.

В Україні Covid-19 виявлено у 651 осіб (731 за попередню добу). Загальна кількість 59 493 пацієнтів. Одужало – 31 439 (плюс 560), померло – 1 498 особи (плюс 13).

Перелік антилідерів не змінився: Львівщина – 8 115 (детальніші показники вище), далі Київ – 6 961 осіб (плюс 77), Чернівецька – 5 332 (плюс 21), та Рівненська – 5 114 (плюс 32 осіб) області.

Нацбанк – Шевченко. Президент Зеленський офіційно представив Шевченка та розповів про «важливі якості» голови НБУ. «Окрім незалежності, у голови НБУ має бути ще, як мінімум три: професійність, мужність та відповідальність», – сказав Зеленський.

Сам Шевченко заявив:

  • Монетарна політика центробанку під керівництвом Смолія та Гонтаревої показала свою ефективність;
  • НБУ має продовжити політику зниження облікової ставки;
  • Збереже таку ж політику по відношенню до «Приватбанку», як вона була і до цього;
  • Не бачить поки що підстав для втручання в ситуацію на валютному ринку.

Заяви про зростання інфляції або ослаблення гривні є контрпродуктивними, оскільки можуть спричинити скорочення інвестицій, споживання та зайнятості. Про це свідчать результати дослідження, яке провели професор Каліфорнійського університету в Берклі, член Редколегії VoxUkraine Юрій Городніченко, та професорка KSE Соломія Шпак.

Читайте також: У Львові розповіли про стан 17-річного хлопця, який захворів на правець

Вакцина проти Covid-19 – ВООЗ. Вакцина проти коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, виглядає безпечною і тренує імунну систему. Зокрема, проведені у Великій Британії випробування  показали, що ін’єкція призводить до вироблення антитіл. Країна вже замовила собі 100 мільйонів доз цієї вакцини.

Однак вона має побічні ефекти – у 70% людей під час випробування почалися лихоманка або головний біль. Дослідники говорять, що з цим допоможе парацетамол.

Дослідники з Сінгапуру вважають, що клітинний імунітет до Covid-19 може бути набагато важливішим, ніж наявність антитіл.

Головним засобом боротьби з поширенняму коронавірусу є відстеження його шляхів розповсюдження, заявив очільник ВООЗ Тедрос Гебреісус.

Франція – Греція – Литва – Албанія. Експерти Бюро розслідування і аналізу безпеки цивільної авіації Франції (BEA) змогли завантажити дані з «чорної скриньки» збитого в Ірані літака МАУ.

У Чорному морі стартували навчання «Сі Бриз-2020», в яких беруть участь вісім країн. Зокрема, Україна, США, Болгарія, Грузія, Іспанія, Туреччина, Норвегія, Румунія.

Посольство України в Греції нагадує, що громадяни України не включені в список країн, громадянам яких дозволено в’їжджати на грецьку територію.

Читайте також: WizzAir відкриє чотири рейси зі Львова до міст Італії

Литва скасувала самоізоляцію після повернення з України.

Албанія може повернутися в «червону зону» України, кількість хворих зростає.

Екоактивістка Грета Тунберг удостоєна премії за гуманність приватного португальського Фонду Гюльбенкяна і нагороджена 1 мільйоном євро.

Вперше у своїй історії, яка почалася в 1956 році, «Золотий м’яч» – приз журналу «France Football» – не буде присуджений нікому.

Літо триває. Хоч, можливо, його не завжди можна відчути через коронавірус, зате у політиці зараз гаряче, як ніколи. Гарного Вам дня і бережіть себе! 

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!