Затриманого на хабарі заступника начальника Львівської митниці виправдали

7107 0
Юрій Борисов зможе повернутися на посаду та отримати моральну компенсацію.
фото з соцмереж

фото з соцмереж

Суддя Галицького районного суду Віталій Стрельбицький визнав невинним в.о. заступника начальника Львівської митниці ДФС Юрія Борисова, якого торік звинуватили в отриманні 15 тис. доларів хабарів від своїх підлеглих, передає Zaxid.net.

Під час судового засідання 21 вересня Юрій Борисов заперечив висунуті йому звинувачення і заявив, що не вимагав у своїх підлеглих жодних грошей і що не мав повноважень нікого звільняти чи переводити на нижчі посади. Також він заявив, що 19 січня ніхто з його підлеглих навіть не заходив в його кабінет.

«Того дня у коридорі приміщення митниці він зустрів підлеглого, який сказав, що хоче піти до начальника клопотати про відпустку. Підлеглий запитав, чи можна йому звернутись за допомогою до нього (Борисова- ред.), якщо щось піде не так. Він повідомив, що не проти. Потім він побачив підлеглого в коридорі і той жестом показав, що відпустку йому не погодили. У подальшому, він (Борисов – ред.) пішов в кабінет і через 30-40 хвилин до нього з обшуком зайшли невідомі люди, частина з яких відрекомендувалась працівниками правоохоронних органів, зокрема прокуратури», – йдеться в судовому вироку.

Читайте також: Львівська СБУ затримала слідчого поліції на хабарі. Фото, відео

Як повідомлялось раніше, Юрія Борисова затримали працівники управління захисту економіки Нацполіції та військової прокуратури у власному кабінеті на хабарі у 4 тис. 950 доларів 19 січня 2017 року. Пізніше поліція звинуватила Борисова в отриманні 15 тис. доларів від кількох своїх колег за залишення їх на посадах. Кошти від працівників він нібито наказав збирати начальнику управління протидії митним правопорушенням Львівської митниці Анатолію Скакуну. Скакун, у свою чергу, за грошима відправляв свого підлеглого Назара Клебана.

Після скандалу із затриманням Борисова на хабарі ДФС України почала службове розслідування і навіть тимчасово відсторонила від посади тодішнього начальника Львівської митниці Віталія Черкунова та його заступників. Юрій Борисов був відсторонений від посади впродовж усього досудового розслідування.

Пізніше, за словами Борисова, його запросили до військової прокуратури, де повідомили про затримання. Борисов розповів, що йому не пояснювали причини обшуків, які провели у його кабінеті, а пізніше і вдома. Він також заявив, що кошти, які вилучили в його кабінеті під час обшуку, були його особистими заощадженнями.

Читайте також: У Львові на хабарі затримали члена комісії з відбору поліцейських 

Водночас працівники митниці, які нібито давали Борисову хабарі через Назара Клебана, заявили у суді, що правоохоронці психологічно тиснули на них та змусили їх писати заяви про передачу хабарів. Назар Клебан заявив, що працівники військової прокуратури вилучили у нього гроші, які він позичив в особистих цілях у кількох своїх колег та родичів, а потім змусили його написати заяву про те, що ці гроші були хабарем для Борисова.

У судовому вироку не вказуються причини, через яку правоохоронці могли тиснути на працівників митниці і вимагати дати покази проти Борисова.

Суддя Віталій Стрельбицький взявши до уваги покази свідків та недостатню кількість доказів проти Борисова прийняв рішення визнати його невинуватим. Борисову мають повернути усе майно та гроші, які арештували під час обшуків.

Читайте також: Львівська СБУ затримала слідчого поліції на хабарі. Фото, відео

У військової прокуратури є 30 днів, щоб подати апеляцію на цей вирок. Якщо Борисова виправдають і в апеляційному порядку, то він автоматично поновиться на посаді і отримає компенсацію зарплати за весь період свого відстороненення. Окрім того, Борисов матиме право вимагати виплати моральної компенсації.

За інформацією антикорупційного сайту «Наші Гроші.Львів», Юрій Борисов почав працювати у митниці з 90-х років: спочатку інспектором Мостиської митниці, потім на Львівській митниці. У 2010 його перевели до Рівненської митниці, де він очолив службу боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил і був заступником начальника митниці. У 2014 році Борисова знову перевели на Львівську митницю на посаду начальника відділу митного оформлення №1 митного поста «Краковець».

Читайте також: Львівського прокурора затримали на хабарі

У 2016 році Борисова призначили головним держінспектором відділу провадження у справах про порушення митних правил управління протидії митним правопорушенням Львівської митниці ДФС. Він також періодично виконував обов’язки заступника начальника Львівської митниці ДФС. З липня 2015 по липень 2016 числився помічником-консультантом нардепа від БПП Андрія Антонищака.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!