Як у Львові відзначатимуть День пам'яті жертв Голодомору. Програма заходів

3423 0
Цьогоріч роковини Голодомору проходить під гаслом: «Пам’ятаємо! Єднаємося! Переможемо!».
Умовне фото

Умовне фото

Щорічно в четверту суботу листопада Україна і світ вшанованує пам'ять жертв Голодомору-геноциду 1932-33 років. Цьогоріч світова інформаційна кампанія до роковин Голодомору проходить під гаслом: «Пам’ятаємо! Єднаємося! Переможемо!».

Джерело: Ukrainian World Congress

«Запаліть свічку пам’яті на підвіконні вашої оселі, під час заходу сонця, і помоліться за тих, хто загинув і хто страждав до кінця своїх днів від Голодомору-геноциду 1932-33 років», – підтримала всеукраїнський заклик Голова Мережі нащадків Голодомору Оля Сорока.

У Львівській військовій адміністрації у коментарі Tvoemisto.tv повідомили, що 26 листопада, о 15.55 год у Львові біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбудеться акція «Свіча пам’яті», під час якої вшанують пам'ять жертв Голодморів. В програмі заходу: загальноукраїнська хвилина мовчання та екуменічна панахида.

Які заходи відбудуться в Україні і світі:

26 листопада, у День пам`яті жертв Голодомору у Києві заплановані панахиди за жертвами Голодомору за участі Глав Православної Церкви України та Української Греко-Католицької Цервки.

В США український Конґресовий Комітет Америки (УККА) опублікував оголошення про заходи вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в різних куточках США. Його можна переглянути тут.

В Українському домі у Вашингтоні відкрилася виставка «Історія створення Меморіалу Голодомору-Геноциду 1932-1933 років», яка буде діяти до 1 грудня. В Канаді конґрес українців у Торонто запрошує громаду на панахиду та вшанування жертв Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, яка відбудеться в суботу, 26 листопада на Exhibition Place, біля Меморіалу жертвам Голодомору на 100 Princes’ Blvd., Toronto. Початок Панахиди – о 3:00 пообіді. 

В Австралії у Мельбурні вшанування пам’яті жертв Голодомору та панахида із запаленням свічки пам’яті відбудеться у суботу, 26 листопада 2022 р., о 18.00 за адресою: Український католицький собор -35 Canning Street, North Melbourne. Детальніше тут.

Крім того, українська молодь до Дня пам’яті жертв Голодомору у 8 країнах розгорне найгірший ресторан у світі. Йдеться про акцію, концепція якої – вуличний ресторан зі «стравами» часів Голодомору – штучного голоду у 1932-33 роках. Так хочуть розповісти про геноцид, який чинив СРСР 90 років тому та продовжує чинити сучасна росія зараз. В «меню» ресторану – хлібці з натертої трави, палянички з картоплиних лушпайок, суп з бур’яну – все це їжа, якою рятувалися українці у 1932-33 роках. Розклад акцій у різних містах світу тут. Іноземців закличуть  долучитися до допомоги українцям з деокупованих територій збором коштів на їжу на та найнеобхідніші речі.

Нагадаємо, штучний голод, влаштований радянською владою в 1932–1933 роках в Україні, відомий як Голодомор. У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала його геноцидом українського народу. Також Голодомор визнали геноцидом ще понад 17 країн світу. Дані науково-демографічної експертизи свідчать, що загальна кількість людських втрат в Україні від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб.

Антоніна Костик

____________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!