Завтра у Львові розпочнуть роботи у сквері св. Юра: різатимуть дерева, прокладатимуть дорогу

2285 0
Завтра, 3 грудня, у сквері св. Юра відновлять будівельні роботи. У планах – збудувати нову дорогу та зрізати для цього декілька дерев.

Про це сьогодні повідомив головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, що 24 листопада Юліан Чаплінський та керівник ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза зустрічалися з активістами та мешканцями прилеглих до скверу вулиць. Пропозиція, з якою тоді  прийшли міські чиновники, полягала в тому, що тепер у сквері прокладуть дорогу лише для громадського транспорту. Таку думку Юліан Чаплінський обґрунтував тим, що європейські міста відходять від ідеї створення автомобільних інфраструктурних об’єктів у центральній частині міста. Натомість надається перевага громадському транспорту та пішохідним зонам. Він також зазначив, що Ігор Кузьмук відмовився вносити зміни у свій проект, однак таке рішення не стане на заваді в реалізації запропонованого проекту.

Щодо самої дороги, то її ширина має складати 9 метрів. Та щоб її прокласти, у парку треба зрізати додатково 9 дерев. Частина з них, за документами які представив Юліан Чаплінський, – хворі. Ще деякі не становлять жодної екологічної цінності, тож замість них можна висадити інші дерева в іншому місці.

Іншою перепоною в реалізації цього проекту активісти, які відстоюють сквер, бачать те, що дорога для тролейбуса пролягатиме біля самого дитячого майданчика, що створює певну небезпеку для дітей. Юліан Чаплінський та Олег Береза підтвердили, що у такому випадку дитячий майданчик слід перенести в інше місце. Однак проекту, де мав би розміщуватися дитячий майданчик, так і не представили.

Однак тоді домовилися, що до оприлюднення усіх документів жодних робіт у парку проводитися не буде.

За словами Юліана Чаплінського, на сайті Львівської міської ради розмістять усі документи та висновки експертів, – повідомляє Гал-інфо.

«Були питання, щоб повернути дорогу на попереднє русло, але це неможливо. Наразі така ситуація, що мешканці самі вимагають максимально прискорити процес. Дорога буде вузька. По ній їздитиме  громадський транспорт. Дорога пролягатиме попри стіни Львівської політехніки. Загалом планується зміна дорожньої мережі прилеглих вулиць», – сказав Юліан Чаплінський.

Як він додав також після реконструкції дорога біля скверу проходитиме згідно з останнім проектом. «Йде мова про вузьку дорогу вздовж Політехніки, яку буде спроектовано таким чином, щоб нею рухався винятково громадський транспорт. Буде відкоректовано, очевидно, й дорожню мережу всього району, у тому числі – вул. Бандери та Устияновича. Цей остаточний проект передбачає зрізання ще 6-7 дерев. Ті дерева, які були цінні, вже пересаджено – це близько 10 рослин. Залишились тільки самосів і ті дерева, які неможливо пересадити, або ж які є хворими», – розповідає Юліан Чаплінський.

«Наразі підписана мирова угода з молодим активом, який вийшов з переговорного процесу і вже кілька днів не виходить на контакт», – сказав він, коментуючи співпрацю із захисниками скверу.

Однак інформацію про підписання мирової угоди чи вихід з переговорного процесу спростувала представниця ініціативи «Врятуй сквер Святого Юра» Ірина Янів. В коментарі zaxid.net вона розповіла, що активісти разом із юридичним управлінням ЛМР насправді продовжують роботу над текстом мирової угоди.

«Ми не виходили із переговорного процесу. Зараз разом із нашим юристом, із Геленою Пайонкевич і юридичним управлінням міської ради ми узгоджуємо текст. Думаю, сьогодні до кінця дня він буде остаточно узгоджений», - пояснила Ірина Янів.

За її словами, відновлення робіт у сквері можливе лише після підписання і оприлюднення мирової угоди.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!