Завтра у Львові стартує «Відкрита школа історії». Як долучитись?

2210 0
23-24 та 30-31 січня ГО «Патріотичні ініціативи» організовує Львівську сесію проекту «Відкрита школа історії», що пройде в приміщенні Інституту народознавства НАН України, що проспекті Свободи, 15, та Музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», що вулиці Степана Бандери, 1.
фото: facebook.com/events

фото: facebook.com/events

Метою проекту є створення платформи громадянської освіти та суспільного діалогу в галузі історії, а також поширення демократичних цінностей. «Відкрита школа історії» передбачає впровадження суспільного діалогу та поширення знань про проблеми історії України, її міжнародних зв’язків та демократичної традиції серед усіх верств населення. Львівська сесія проекту Відкрита школа історії, включатиме в себе відкриті лекції, дискусії та круглі столи на суспільно важливі історичні теми, котрі так чи інакше стають інструментом пропаганди.

23-24 січня проводитимуться «Польські дні» проекту, де буде розглянуто проблематику українсько-польських стосунків, спільного історичного досвіду та порівняння вирішення соціальної та політичної пострадянської проблематики в Україні та Польщі.

30-31 січня буде проведено «Єврейські дні». Розглянуть такі питання: українсько-єврейських стосунків, становище єврейської громади у Львові в зрізі століть, єврейська культурна спадщина, міжнаціональне порозуміння.

Окрім українських істориків та політологів, спікерами на сесії виступлять науковці з різних інституцій Польщі, та представники Єврейської громади Львова.

Захід є безкоштовним і долучитись може кожен охочий. Деталі – за посиланням.

Розклад Польських днів Львівської сесії (Інститут Народознавства НАН України):

23 січня

10:00-11:20 – «Міфи і факти про історію називання і формування території України», Кирило Галушко.

11:30-12.50 – «Люстрації у Польщі. Юрисдикція інституту національної пам'яті», Ярослав Подворський.

14:00 - 15:20 – «Жіноча історія: особливості, засади, потенціал», Оксана Кісь.

15:30 - 16:50 – «Концепція Європейського Союзу та польська історична пам'ять», Гжегож Піонтковський.

17:00 - 18:20 – «Краків-Львів зв'язки вчених в кінці дев'ятнадцятого століття-середини двадцятого століття», Пшемислав Марцін Жуковскі.

24 січня                                                                  

10:00 - 11:20 – «Історія з розкладок: минуле на сторінках популярних періодичних видань України», Олександр Андрощук.

11:30 - 12:50 – «Формування кордону радянської України: наміри, обставини, результати», Геннадій Єфіменко.

14:00 - 15:20 – «Таблоїдизація історії: роль мас-медіа у висвітленні польсько-української війни 1942-1947 років», Володимир В’ятрович.

15:30-16:50 – «Як писати історію України та Польщі враховуючи спільну спадщину?», Адам Редзік.

17:00 - 18:30 – Дискусія про політику історичної памяті у Польщі та в Україні, Я. Пєкло, А. Редзік, В. Вятрович, К. Галушко.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!