Завтра в Україні стартує парламентська виборча кампанія

1836 0
Тим часом громадянський рух «Спільна справа» оскаржує указ Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради у суді.
Фото: 5 канал

Фото: 5 канал

Виборча кампанія до парламенту почнеться в Україні завтра, 23 травня. Про це повідомляє ЦВК.

«23 травня опубліковано Указ Президента «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів». Відповідно до Закону України «Про вибори народних депутатів України» виборчий процес позачергових виборів депутатів починається з наступного дня після опублікування Указу, тобто 24 травня без прийняття ЦВК будь-якого рішення щодо його початку», – пояснюють в ЦВК.

Читайте також: У своїй інавгураційній промові Зеленський згадав Львів. Повний текст

У Центральній виборчій комісії додають, що готові і здатні свої функції щодо позачергових виборів до парламенту.

Водночас у ЦВК кажуть, що є низка питань, що потребують додаткового законодавчого врегулювання.

«Закон України "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, що не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, які беруть участь в ООС, подання декларацій тощо», – наголошують в ЦВК.

Також в ЦВК додають, що терміни держзакупівель суттєво перевищують терміни виборчого процесу, що триватиме усього 58 днів. Через це можуть виникнути проблеми із виготовленням виборчих бюлетенів, виготовленням і доставкою бланків протоколів про підрахунок голосів, актів та інших документів, транспортуванням протоколів, виготовленням інформаційних плакатів політичних партій, публікацією інформації щодо виборів у ЗМІ тощо.

Читайте також: Кого готові підтримати на парламентських виборах мешканці Західної України. Рейтинг партій

«Центральна виборча комісія очікує від Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України негайного прийняття відповідних рішень, які дозволять провести позачергові вибори депутатів 21 липня 2019 року у відповідності до законів України та найкращих демократичних європейських практик», – ідеться в повідомленні ЦВК.

Тим часом, координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк повідомив у Facebook, що рух оскаржив указ Володимира Зеленського про розпуск парламенту у Верховному суді.

Як розповів раніше у коментарі Tvoemisto.tv науковий консультант з правових питань Центру Разумкова Віктор Мусіяка, в указі про розпуск Ради мають бути юридично обґрунтовані причини для цього, а депутати, якщо незгідні, можуть звернутись до Конституційного суду. Зазначимо, в указі Володимира Зеленського обґрунтування для розпуску Ради немає, але раніше він говорив про те, що причинами стали низький рівень довіри населення до парламенту та відсутність у ньому коаліції.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!