Завтра в Україні стартує ЗНО 2019: що не забути вступникам

2565 0
Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочнеться з тестування з математики.
ілюстративне фото: ТСН

ілюстративне фото: ТСН

Завтра, 21 травня, із тесту з математики розпочнеться основна сесія цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання. Також у травні вступники напишуть ЗНО з української мови та літератури, іноземних мов і фізики. Тестування з історії України, біології, географії та хімії відбудуться у червні. Tvoemisto.tv розповідає, про що варто пам’ятати вступникам перед тим, як складати ЗНО.

Що необхідно мати для допуску до складання ЗНО?

Учасникам дозволять складати тестування лише за наявності таких документів:

  • оригіналу Сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання;
  • паспорта або іншого документа, серію (за наявності) та номер якого зазначено у Сертифікаті;
  • запрошення-перепустки для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, яке учасники мають самостійно роздрукувати з інформаційної сторінки.


Читайте також: ЗНО з математики стане обов'язковим із 2021 року

Що заборонено використовувати під час складання тестів?

  • будь-які технічні засоби — телефони, навушники, флешки: їх потрібно здати у спеціально відведеному місці в аудиторії, а телефон — обов’язково вимкнути;
  • лінійку, олівець, циркуль, калькулятор тощо.

Однак, у пункт тестування можна взяти з собою кілька чорних ручок та прозору пляшку води без етикетки.

Куди скаржитися на порушення під час проведення ЗНО та подавати апеляцію на результати?

У випадку будь-яких порушень під час проведення ЗНО учасник тестування має подати скаргу одразу ж у пункті тестування, не залишаючи його, через уповноважену особу. Такими порушеннями можуть бути, наприклад, неправильний відлік часу, відведеного на виконання сертифікаційної роботи, дії або бездіяльність працівників пункту ЗНО, що негативно вплинули на якість виконання сертифікаційної роботи тощо. Такі заяви розглядатимуть регламентні комісії регіональних центрів впродовж трьох днів. Їхнє рішення можна буде оскаржити в апеляційній комісії при Українському центрі оцінювання якості освіти протягом 5 робочих днів з моменту отримання рішення.

Апеляційну заяву щодо результатів ЗНО учасник тестування має право подати в разі виникнення сумніву щодо правильності встановлення результату зовнішнього оцінювання з певного навчального предмета, незгоди з рішенням щодо анулювання результату. Таку заяву подають до Українського центру (вул. Володимира Винниченка 5, м. Київ, 04053 із поміткою «Апеляційна комісія УЦОЯО») протягом 5 календарних днів з урахуванням дня офіційного оголошення результатів. Дату подання заяви визначають за відтиском штемпеля відправлення на поштовому конверті. Апеляційна комісія розглядатиме її впродовж 15 днів. Зразок заяви можна завантажити за посиланням.

Читайте також: Міносвіти розширило перелік спеціальностей, що вимагають ЗНО для вступу в магістратуру

Деталі складання тесту:

  • тестування розпочинається об 11:00;
  • допуск учасників до пункту ЗНО стартує за 45 хвилин та припиняється за 10 хвилин до початку тестування;
  • на виконання ЗНО з математики відведено 180 хвилин;
  • загальна кількість завдань — 33, а максимальна кількість балів, яку можна набрати за умови всіх правильних відповідей, — 62.
     

Правильні відповіді на завдання кожного тесту оголошуються наступного робочого дня після проведення тестування з певного навчального предмета.

Вступникам радять заздалегідь вивчити маршрут до пункту тестування та розрахувати час на те, аби вчасно дістатися потрібного місця. Учасників зовнішнього оцінювання, які запізнилися, до пункту ЗНО не допустять.

Ольга Коваль

За матеріалами Українського центру оцінювання якості освіти


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!