Заява і пікети. Як Львівщина реагує на рішення президента про «формулу Штайнмаєра». Фото

2372 1
Учора у Львові пікетували СБУ, сьогодні акція протесту відбувається під будівлею Львівської облради.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Учора, 1 жовтня, президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану формулу Штайнмаєра, повідомляє пресслужба президента.

Одразу ж після цього у Києві розпочалась акція пікету проти рішення про підписання «формули Штайнмаєра». До Києва долучились інші міста, серед них – Львів, де активісти Нацкорпусу, учасники бойових дій, ГО Сокіл та інші націоналістичні організації провели 1 жовтня ввечері пікет перед обласним управлінням СБУ.

Сьогодні ж, 2 жовтня, пікет відбувається перед Львівською облрадою, де розпочалось позачергове засідання сесії, на якому депутати звернуться до державних органів влади із заявою про відведення ЗСУ із окупованих територій.

Що таке «формула Штайнмаєра»

«Формула Штайнмаєра» запропонована ексміністром закордонних справ Німеччини і теперішнім її президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром у 2015 році. У ній ідеться про те, що окупована Росією частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ж ОБСЄ визнає проведені вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, український парламент має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Непорозуміння щодо цієї формули виникло через те, що у ній не роз’яснено, за яких умов мають відбутись ці місцеві вибори на окупованих територіях та що у якій послідовності має відбуватись: відведення військ, особливий статус, вибори.

Володимир Зеленський каже, що місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися тільки за українським законодавством і лише після відведення військ та за умови відновлення Україною контролю над державним кордоном.

«І ще дуже важливий момент – закон про особливий статус Донбасу діє до 31 грудня 2019 року. Буде новий закон, який розроблятиме парламент у тісній співпраці та публічному обговоренні з суспільством», – додав президент, зазначивши, що про капітуляцію не йдеться.

Читайте також: Володимир зеленський заявив, що жителі Донбасу можуть заповнювати документи російською мовою

Щодо термінів виведення російських військ з окупованих територій Донбасу, то це буде обговорено під час саміту в Нормандському форматі. Дата саміту стане відома, за словами Володимира Зеленського, найближчим часом.

Чому заява Зеленського викликала спротив

Втім, заява президента про погодження «формули Штайнмаєра» викликала спротив багатьох політиків та суспільства. Це зумовлене тим, що, на думку противників рішення, ідеться про політичну складову питання і особливий статус окупованих територій, тоді як безпекова – ігнорується.

Зокрема, сьогодні, 2 жовтня, Львівська обласна рада під час позачергового засідання сесії розгляне заяву про неприпустимість відведення ЗСУ та українських правоохоронців із територій Донбасу, непідконтрольних Україні. У заяві зазначається, що передусім Росія має вивести з України свої військові та інші формування.

«Закликаємо президента України, міністра оборони України, начальника Генерального штабу Збройних сил України захищати невіддільне суверенне право України на відновлення і збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону, включаючи територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя», – ідеться в заяві депутатів ЛОР.

У партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка так звану формулу Штайнмаєра назвали «формулою Путіна».

«Підписання формули російського походження – формули Путіна, де-факто, означає послаблення або навіть і зняття санкцій проти Росії. А також: легітимізацію окупованого РФ Донбасу, легітимізацію незаконного референдуму в Криму і незаконної анексії Криму», – ідеться в заяві політсили.

Також проти виступили партії «Голос» та «Батьківщина», які вимагають пояснень того, про що йдеться у погодженому тексті формули.

«Партія «Голос» вимагає проведення закритого засідання парламенту, на якому президент Зеленський повинен пояснити: який документ підписано в Мінську і на які поступки готовий піти президент. З наявної інформації неможливо зрозуміти: хто і яких домовленостей досягнув з країною-агресором під виглядом реалізації неіснуючої «формули Штайнмаєра», – кажуть у політсилі Святослава Вакарчука.

«Партія «Батьківщина» вважає «формулу Штайнмаєра» неприпустимою для України, а її підписання в Мінську – прямою загрозою національній безпеці, територіальній цілісності та суверенітету нашої країни», – говорить Юлія Тимошенко.

Міський голова Львова Андрій Садовий також відреагував на події в Україні. Він запропонував Володимирові Зеленському провести референдум щодо питання про особливий статус Донбасу.

«Під час виборів Володимир Зеленський багато говорив про народовладдя і референдуми. Оце і є найкращий час спитати громадян країни, а особливо тих, хто пройшов цю війну, їхню думку. Зміни до Конституції лише через референдум! Чи готові українці заплатити «особливим статусом Донбасу» за компроміс з ворогом?»написав Андрій Садовий у Фейсбуці.

Єдиною політсилою, що привітала заяву Володимира Зеленського, стала партія «Опозиційна платформа «За життя», одним з лідерів якої є кум російського президента Віктор Медведчук.


Читайте також:
2 Жовтня, 2019 15:08
666 ... та не притуляйте оту купку долбойопів(реагуючих) до Львівщини ... їх навіть в військо не бажають приймати ... таке "добро" там і нах не потрібно ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!