«Зберегти Зарінок». Як ініціативні мешканці перетворили занедбану карпатську галявину у новий простір

5560 0
На Зарінку була трава по пояс, на береговій лінії – скрізь борщівник, верболоззя та сміття. Тепер тут – чистота і порядок.
Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Ідея відродити рекреаційну зону Зарінок (зарінком називають зону біля ріки з галявиною), що у Сколе, з’явилася у травні. Тоді ініціативна група мешканців «Збережемо наш Зарінок» організувалася на спільну толоку, щоб розчистити галявину. 

Читайте також: Як виглядає Палац Гредлів, в якому відкриють туристичний центр Карпат

Володимир Кебало, співзасновник цієї ініціативної групи розповів Тvoemisto.tv, що тут не тільки почистили територію, але й організували гольф-поле та зону для інших активностей, до прикладу, безкоштовних занять зі стрільби з лука. У планах – облаштувати парк, прозонувати територію і повернути Зарінку статус туристично привабливої локації на Сколівщині.

До толок на галявині долучаються всі охочі. Учора, до прикладу, було близько двох десятків людей, хоча загалом у групі ініціативи є близько 400 учасників. Засновниками групи є Володимир Кебало, Уляна Мадиняк та Оксана Шепега.

Володимир сам живе і працює у Києві. Через карантин і можливість працювати онлайн він кілька місяців тому перебрався у родинний дім у Сколе.

«Все моє дитинство було пов’язане із Зарінком. Ми бігали, грали футбол та різні ігри, купалися у ріці. Тут була радість. Коли ми приїхали сюди у травні з дружиною та сином – ми не впізнали Зарінок. Тут трава була по пояс, на береговій лінії був скрізь борщівник, верболоззя, сміття, яке несе ріка і викидають люди. Ми вирішили із друзями та сусідами організувати першу толоку на Зарінку 13 червня», – розповів Володимир Кебало.

Тут покосили траву, поприбирали сміття і після цього, власне, зародилася ідея створити гольф-поле, закупити відповідний гольф-набір і ретельніше доглядати за територією. До речі, ключки можна попросити у мешканців Зарінку і одразу отримати перші базові уроки.

Мета ініціативної групи мешканців не тільки створити гольф-поле, а запустити зміни у самому Сколе. На цій карпатській галявині багато відтінків зеленого і неймовірний ландшафт, про який мало хто знає. 

Невдовзі мешканці створять свою Громадську організацію. Сам Зарінок у Сколівській міськраді обіцяють внести у генплан Сколе як громадський простір.

Мешканці хочуть розробити концепцію Зарінку, зонування території, щоб облаштувати пляж, набережну, максимально зберігаючи природно-ландшафтний простір. Також Національний парк «Сколівські бескиди» допоможе встановити тут чотири лавочки вздовж берега.

Читайте також: На розвиток парку «Сколівські бескиди» на Львівщині виділили понад мільйон гривень

Ініціатори оновлення галявини кажуть, що зробити Зарінок парком – також гарна нагода, щоб спонукати мешканців більше дбати про свої вулиці, райони, місто і творити зміни в улюблених місцях.

Зазначимо, що екскурсію орагнізували управління туризму та курортів ЛОДА та НП «Сколівські бескиди».

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!