У Львові хочуть врятувати віллу «Люсія»

2786 0
Міська влада та співвласники будинку по вулиці Свєнціцького, 16 заявили про те, що знайшли точки дотику в справі майбутнього будівлі.
Фото: e-dem.in.ua

Фото: e-dem.in.ua

Заступник міського голови Львова Андрій Москаленко заявив сьогодні на прес-конференції, що з огляду на історичну цінність, будинок на вулиці Свєнціцького, 16 треба зберегти. Зокрема найближчим часом мають накрити дах, щоби стан будівлі не погіршувався.

Крім того, минулого тижня місто звернулося з листом до Міністерства культури щоби цю будівлю внести до реєстру історичних пам’яток.

За словами Москаленка, як саме зберегти віллу, мають сказати архітектори та історики, а поки досягли домовленості з власниками будівлі, що вони свої подальші дії узгоджуватимуть з міською владою.

Водночас начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко розповіла, що будинок не належить до пам’яток архітектури. Співвласники будівлі звернулися щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування на будівництво багатоквартирного будинку, а віллу знести.

Виконком відмовився надати ці обмеження, відтак співвласники подали до суду і Галицький районний суд зобов’язав  управління видати позитивний висновок щодо спорудження нового будинку. Місто подало апеляцію, однак справу поки не розглядали.

Читайте також: Вілла Левинського, яка може зникнути, та її мешканці. Фоторепортаж

Натомість голова ОСББ «Свєнціцького, 16» Ігор Скробацький розповів, що будинок кілька десятків років перебуває у занедбаному стані і два мешканці потребували відселення і перебували на черзі на квартири. За його словами, технічний стан будинку плачевний і відновити його повністю неможливо. З огляду на це виникла ідея вмонтувати в нову будівлю частини двох стін та елементи даху.

«Ми готові зберегти дві стіни  та елементи даху, однак частина елементів дуже зношена, на понад 80% їх неможливо відновити», – наголосив Ігор Скробацький. Крім того, ця будівля не має фундаменту, тому підтоплює не лише її, а й сусідній будинок.

Лілія Онищенко зазначила, що не бачила технічного висновку про стан будинку, тому не може сказати, наскільки саме можна зберегти будівлю.

Згідно з довідкою ЛМР, віллу «Люсія» збудували за проектом Івана Долинського для родини Юзефа Ольпінського. Будинок кілька разів змінював власників, зокрема, в 30-х роках ХХ століття тут жив представник львівсько-варшавської філософської школи Станіслав Лемпіцький. Після приходу радянської влади в будівлю заселили 5 сімей, а пізніше додали прибудову, яка зараз займає майже 40% від теперішньої площі будинку.

У березні цього року на сайті місцевих петицій була зареєстрована петиція про те, щоби внести цю будівлю до списку історичних пам'яток, однак вона не набрала необхідного числа голосів для розгляду.

2 грудня зареєстровано ще одну петицію аналогічного змісту. На час підготовки матеріалу за неї проголосувала 51 особа.

Тарас Базюк.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!