Збитки України від російської агресії становлять понад $127 млрд. Дослідження

1134 0
В розрізі галузей найбільше постраждала металургія.
Київ 10.10.2022 / Фото: Finbarr O

Київ 10.10.2022 / Фото: Finbarr O'Reilly

Загальна сума прямих задокументованих збитків житловій та нежитловій нерухомості, іншій інфраструктурі України від російської агресії станом на вересень 2022 року склала понад $127 млрд. Про це йдеться у звіті проєкту «Росія заплатить» від KSE Institute. 

Втрати житлового фонду

Найбільша частка у загальному обсязі збитків належить житловому фонду – 39,7% або $50,5 млрд. У порівнянні з початком червня 2022 року ця сума зросла на $11,2 млрд. 

За останніми даними загалом пошкоджено та зруйновано 135,8 тис приватних та багатоквартирних будинків, з яких 119,9 тис – приватні будинки, 15,6 тис – багатоквартирні будинки, 0,2 тис. – гуртожитки. У порівнянні з початком червня 2022 року кількість пошкоджених будинків зросла на 15 тис.

Загальна площа пошкоджених або зруйнованих об’єктів становить 74,1 млн кв м., що складає 7,3% від загальної площі житлового фонду країни.

Читайте також: Каховську ГЕС росіяни замінували ще у квітні, – розвідка

Інфраструктурні збитки

На другому місці за обсягом збитків сфера інфраструктури – 27,7% або $35,3 млрд, з яких $26,6 млрд – внаслідок прямого руйнування доріг та $4,3 млрд – збитки залізниці. За червень-серпень 2022 року збитки, завдані залізничній інфраструктурі, зросли на $1,7 млрд.

Втрати бізнесу 

Втрати активів бізнесу становлять щонайменше $9,9 млрд і продовжують зростати. Це третя за величиною стаття збитків інфраструктури. 

Найбільш постраждала галузь

В розрізі галузей найбільше постраждала металургія. Загалом від початку війни пошкоджено або зруйновано щонайменше 412 підприємств, з яких 64 – це великі та середні підприємства. Це число може бути вищим, оскільки наразі відсутня повна інформація про стан українських підприємств, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

Читайте також: ЗСУ збивають вже 85% «Шахедів»

Збитки освітньої галузі

Збитки, завдані освітній інфраструктурі України, експерти оцінюють у $6,95 млрд. У порівнянні з початком червня збитки закладів освіти складали $2,2 млрд. Ця сума зросла як через збільшення кількості пошкоджених та зруйнованих обʼєктів, так і завдяки розширенню переліку обʼєктів освітньої інфраструктури, збитки яких оцінюються в рамках проекту.

Внаслідок бойових дій зруйновано вже щонайменше 810 та пошкоджено 1639 об’єктів освітньої інфраструктури. Найбільшу кількість зруйнованих освітніх закладів зафіксовано в Донецькій, Харківській, Луганській та Київській областях.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!