«ZeДача», трамвай Садового і вибори мера. Відеопідсумки тижня

3055 0
«ZeДача» і скандальна зустріч президента з підприємцями у Чернівцях, продовження трамвайної лінії від Садового. А ще, чи можна купити відповіді на ЗНО і як українським туристам не потрапити в ізолятор закордоном — про такі різні події одного тижня – далі.
Фото: Богдан Зятик

Фото: Богдан Зятик

Колишня дача Ющенка – тепер Зеленського. Про це розповіли журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» у розслідуванні «ZeДача». За їхніми даними президент Зеленський користується «будинком №29» у резиденції «Конча-Заспа», що біля Києва.

Все б нічого, але до того як Зеленський став президентом, він засуджував політиків, які користуються держпільгами та привілеями за кошти з бюджету. Наголошував, що державні резиденції треба «віддати дітям». Наприклад, використовувати як табори для відпочинку.

З цим якось не склалося, зате на «ZеДачі» зробили за держкошт ремонт на майже 300 тисяч гривень. Звісно, все це законно. В офісі президента повідомили, що живе там Зеленський тимчасово.

Напередодні Володимир Зеленський зустрівся з підприємцями у Чернівцях. І натякнув, що через існуючий курс українські підприємці недоотримали мільйони. «Те, що підприємства недоотримали мільйони і закрились – це правда. Ми з цим боролись від самого початку моєї каденції. Усі навколо нам казали, що у нас незалежний банк. Так, ми підтримуємо незалежність НБУ, але казали всім, що як ми можемо жити, коли у нас навіть бюджет порахований за курсом 30. А гривня, бачите, яка у нас. Нам казали, що це – ринкові умови, банк незалежний», – сказав Володимир Зеленський.

Те, що Нацбанк незалежний орган, в діяльність якого не має права втручатися ні Кабмін, ні Президент, його не хвилювало.

Для розуміння, штучне регулювання курсу гривні у часи президента-утікача Януковича призвело пізніше до її дуже різкого падіння.

Ще одна трамвайна лінія до Сихова! Спочатку її мають запустити від вулиці Замарстинівської до Мазепи, а потім і до Сихова.

Хороша новина, але з цікавим політичним підтекстом. Є усі підстави припустити, що цим проєктом чинний мер Львова Садовий розпочав свою виборчу кампанію. Андрій Іванович добре вивчив стару, але таку виграшну виборчу формулу: за кого проголосує Сихів, той і стане мером. Тому чергова увага до цього мікрорайону – це не просто так.

Додайте сюди історію з реконструкцією площі Двірцевої та вулиці Чернівецької біля залізничного вокзалу у Львові, ремонт магістралей Шевченка та Хмельницького (не враховуючи ще кілька дрібних вулиць) і виходить таке собі «Велике агітбудівництво імені Андрія Івановича Садового».

Про те, що йдуть на мера Львова заявили вже й інші кандидати. У цьому матеріалі ми зібрали подробиці політичного минулого і сьогодення кандидатів.

Відповіді на ЗНО хочете? Майже 700 грн за один предмет. Ну а що? Попереду ще тести з біології та географії. Нормальна така інвестиція у майбутнє… шахраїв. Такі схеми з продажу ніби-то відповідей до ЗНО процвітають щороку. І, звісно, продавці переконуватимуть вас, що відповіді справжні і надсилатимуть скріншоти з відгуками задоволених покупців, які насправді можна зробити у фотошопі за 10 хвилин. В Українському центрі оцінювання якості освіти радять не витрачати дарма кошти, бо відповіді не можуть бути правильними.

Кордони потроху відкривають, за вікном сонечко, хочеться на відпочинок. Але щоб не опинитися у ізоляторі, як українці, які поїхали у Грецію, перш за все, плануючи поїздку перевірте, чи взагалі відкрила та чи інша країна в’їзд туристам. Навіть, якщо туди вже літають авіакомпанії, то польоти можуть бути лише для студентів, людей з робочими візами, для родичів громадян ЄС чи для тих, хто їде на лікування. Перевірити це можна на Інтерактивній мапі від МЗС України (https://tripadvisor.mfa.gov.ua) та у системі Timatic.

Ще одна порада – намагайтеся летіти прямим рейсом до країни призначення, коли йдеться про подорож до ЄС. Транзит у Шенгенській зоні зараз працює дуже погано. Навіть якщо ви маєте право полетіти, приміром, до Словенії, то це не означає, що вас пустять на стикувальний рейс у Німеччині чи Польщі. Повідомлень про відмови у в’їзді таким пасажирам є багато.

При поїздках до Туреччини, Єгипта, Албанії, Хорватії та Чорногорії радимо перевіряти, чи потрібен негативний ПЛР-тест для в’їзду або чи відправлять вас по приїзду з цих країн на самоізоляцію в Україні. Ми розпитали деталі відпочинку у людей, які зараз поїхали закордон. Їхній досвід читайте у цьому матеріалі. Але пам’ятайте, що все швидко змінюється і вас може чекати геть інша історія.

А ще цього тижня офіційно скасували багато карантинних обмежень. Так, ніби то нічого не змінилося, але ходити у спортзал, басейн і відпочивати в кафе та ресторанах не на літниках, а в приміщенні, тепер можна легально. Попри це, бережіть себе. Побачимось наступного тижня!

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!