Зелене око Львова. Місце відпочинку, створене природою

8928 1
Від початку ХІХ століття у Львові Снопківський пагорб з невеликим плато був відомий як місце відпочинку. Тут навіть збудував резиденцію губернатор Галичини Фердинанд д’ Есте. Наразі навколо колишніх купалень ведуться приватні забудови, а стави залишаються в занедбаному стані.

Саме із Снопківського плато розпочинає свій плин однойменний потік, який, зливаючись з іншими, творить потік Сорока, який в свою чергу зливаючись із Вулецьким потоком, започатковує русло Полтви. Колись джерела і потічки давали воду численним снопківським ставочкам, з яких залишився лише один – ” Зелене око”.

Реклама купальні " Зелене око ", 1930 - ті роки

Популярна, проте невеличка купальня, з пляжем і дерев’яним купальним будинком,  була розташована в яру під Снопківським парком між сучасними вулицями Тарнавського та Кримською.

Локація купальні на сучасному плані міста

Купальню зводили і облаштовували за проектом архітекторів Рудольфа Польта та Рудольфа Рімера у 1934 – 1935 рр. Від початку  “Зелене око” мало два ставки, – що існують дотепер, – утворені з джерела, яке витікало з – під Снопківської гори, на їх облаштуванні і базувався архітекторський проект.

Верхній ставок колишньої купальні, фото наших днів

В ході облаштування відпочинкової зони ставки дещо заглиблюють, сполучають між собою і облаштовують та вопорядковують прилеглі ділянки загалом. Власниками будинку купальні та ставків, на яких її облаштовано, була родина Малушинських. Цій же родині належів ампірний палацик при вул. Зеленій, 102.

Територія ” Зеленого ока “, фото наших днів

До нашого часу не зберігся будиночок купальні, він був споруджений у 1935 р. з дерев’яних конструкцій. Був одноповерховим, частина споруди мала два поверхи. Над першим поверхом була влаштована тераса з зовнішніми сходами обабіч. У Державному архіві Львівської області зберігаються проектні плани, за якими була збудована купальня.

Котеджна забудова територій парку, прилеглих до колишньої купальні, фото 2012 року

У 1959 – 1963 рр. заклали Снопківський парк, який облаштовується і надалі та створили сад безперервного цвітіння на нижньому плато. Для цього висадили близько 200 порід дерев та чагарників. Проте  ставами колишньої купальні ніхто не опікується. Ще в середині 70-х років минулого століття  знаходились ентузіасти, що чистили озерця та зариблювали Їх. Цілі родини відпочивали і засмагали тут спекотними днями. В останні роки навколо колишньої купальні активно  ведеться приватна забудова.

Інформація та фото: photo-lviv.in.ua

Читайте також:
23 Листопада, 2016 18:04
Roman На Кримській біля стадіону є ще одне озеро
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!