Зеленський, Дуда і Науседа несподівано зустрілися у Львові. Про що домовилися

3948 0
Президенти говорили про надання військової допомоги Україні.
Фото: Twitter Гітанаса Науседи

Фото: Twitter Гітанаса Науседи

Президент України Володимир Зеленський 11 січня прибув з робочим візитом до Львова, де зустрівся з президентом Польщі Анджеєм Дудою та президентом Литви Гітанасом Науседою.  

«Ми боремося з тисячами російських танків, але наші люди міцініші за ці танки. Севастополь, увесь Крим та Донбас це усе наша земля, всюди є наші прапори, звільнення цих земель є питанням часу», –сказав Зеленський під час спільного брифінгу. 

Президенти обговорили подальшу гуманітарну та військову підтримку України, а також запевнили, що Литва та Польща і надалі допомагатимуть українцям, підтримуючи боротьбу та надаючи необхідну техніку нашим військовим.

Читайте також: Зеленський у Львові вшанував пам'ять українських воїнів. Відео

Під час брифінгу Гітанас Науседа заявив, що Литва надасть Україні системи протиповітряної оборони і зенітні ракетні комплекси, що посилить захист від ворожих дронів. Він додав, що Литва також планує передати Україні генератори та ініціювати внесення українського питання до порядку денного на саміті НАТО.

«Ми подалали усі надсліки невпевненості, а ця зустріч є свідченням політичної волі»,  заявив президент Литви.

Президент Польщі додав, що росія не зможе зупинитися нищити українські землі, проте Збройні Сили України роблять усе, захищаючи державу, але їм потрібно більше допомагати технікою.

«Ми будемо підтримувати усю допомогу для України. У 21 столітті Україна постала перед жорстоким нападом, і цю агресію треба зупинити!»,  сказав Дуда. 

Крім того, на питання про те, чи передадуть України танки Leopard, Дуда пообіцяв, що Україна отримає роту німецьких танків. За його словами, танки Leopard будуть передані Україні у рамках міжнародної коаліції. Інших деталей наразі не розголошують. 

Зазначимо, що  Польща має на озброєнні своєї армії понад 240 танків Leopard німецького виробництва. Термін можливого надання цих танків Україні, найімовірніше, залежатиме від того, як швидко Варшава отримає танки Abrams і K2 зі США та Південної Кореї.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський у Львові вшанував пам’ять полеглих у війні з росією українських Героїв, що поховані на Марсовому полі Личаківського кладовища. Крім того, президент провів координаційну нараду стосовно безпекової ситуації  у північно-західних областях України.

Зазначимо, що востаннє глава держави приїздив до Львова у серпні минулого року. У нього були робочі зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом та генсеком ООН Антоніо Гутеррешем, Спершу з Ердоганом вони обговорили рівні стратегічного партнерства України і Туреччини, а на зустрічі з генсеком ООН сторони обговорили кроки, які могли б дозволити «припинити війну дипломатичним шляхом».

Софія Шавранська

Фото: Твоє місто

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!