«Не буде «Мінськів-3». Зеленський на саміті G20 назвав умови для припинення війни

996 0
«Не буде Мінськів-3, який росія порушила б одразу після підписання», – зазначив глава держави.
Фото: ОП

Фото: ОП

Президент України Володимир Зеленський окреслив шлях до припинення конфлікту в Україні. У своєму зверненні до світових лідерів на саміті G20, які зібралися на Балі, він озвучив низку умов, необхідних для припинення війни Україні.

Джерело: The Guardian

Виступаючи віртуально, він заявив, що росія має підтвердити територіальну цілісність України, вивести свої війська та виплатити компенсацію за завдані збитки. Зеленський також закликав провести міжнародну конференцію, щоб скріпити ключовий елемент післявоєнної архітектури безпеки» та запобігти повторенню російської агресії.

Читайте також: Президент Зеленський на Львівщині відвідав поранених захисників

«Україні не варто пропонувати йти на компроміси зі своєю совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди свого слова. Україна завжди була лідером у миротворчих зусиллях, і світ це був свідком. І якщо росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, нехай доводить це діями. Ми не дозволимо росії перечекати, нарощувати свої сили, а потім розпочати нову серію терору та глобальної дестабілізації. Не буде Мінськів-3, який росія порушила б одразу після підписання», – каже він.

За його словами, є набір рішень, які можна реалізувати, щоб реально гарантувати мир. Взявши участь у саміті G20, глава держави представив пропозиції щодо таких рішень. Йдеться про:

  • радіаційну та ядерну безпеку
  • продовольчу безпеку
  • енергетичну безпеку
  • звільнення всіх полонених та депортованих 
  • виконання статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  • відведення російських військ та припинення бойових дій.
  • відновлення справедливості.
  • протидію екоциду.
  • запобігання ескалації.
  • підтвердження закінчення війни.

 

Нагадаємо, що під час засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу очільник МЗС України Дмитро Кулеба перелічив 10 найважливіших моментів, які, за його словами, гарантують, що і Україна, і ЄС вистоять у цю воєнну зиму.

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!