Зеленський назвав 7 країн, які готові обговорювати гарантії безпеки для України

3671 0
Наразі у лідерів кожної з країн своє бачення гарантій та різна міра готовності щодо фізичного втручання.
Фото: Офіс президента

Фото: Офіс президента

Президент Володимир Зеленський повідомив, що радники лідерів 7 країн готові обговорювати зміст міжнародного договору щодо гарантій безпеки для України. Про це він сказав в інтерв’ю Зеленського для турецького телеканалу Habertürk, пише «УП».

Читайте також: Німеччина готова дати гарантії безпеки Україні

«Скажу вам чесно, на сьогодні зустрічі України з колом тих країн, яких ми бачимо серед гарантерів безпеки для нашої держави, або є країни, які самі хочуть підтримувати – поки що такої об’єднаної зустрічі не було. Але ця зустріч точно буде, бо її підтвердили представники держав-гарантерів. Точно має бути Сполучені Штати, Велика Британія, Туреччина, Польща, Німеччина, Франція, Ізраїль – це ще не всі гарантери, але я назвав ті країни, які вже готові приїжджати й обговорювати список гарантій безпеки», – конкретизував Зеленський.

Першим кроком має стати зустріч з представниками глав цих країн, результатом якої буде спільне бачення гарантій безпеки для України. Тільки після цього відбудеться зустріч з російською стороною.

Зі слів президента, наразі у лідерів кожної з держав своє бачення гарантій та різна міра готовності щодо фізичного втручання у разі можливого конфлікту чи війни проти України.

Читайте також: Італія готова стати гарантом безпеки і нейтралітету для України

Зазначається, що окремим пунктом в угоді повинні бути прописані механізми у разі, якщо буд-яка з країн-гарантерів порушить гарантії. Як зазначив Зеленський, такий механізм має передбачити конкретні заходи щодо санкцій та міжнародної ізоляції країни, яка порушить цю угоду.

Також мають бути конкретно прописані обсяги та види зброї, яку гарантери нададуть українській армії в разі нападу.

Нагадаємо, 29 березня відбувся черговий раунд переговорів України та Росії, після яких російська делегація прийняла рішення «суттєво скоротити бойові дії в чернігівському та київському напрямках». Також у межах перемовин українська делегація запропонувала створити систему гарантій безпеки для України. Ключова вимога до договору – чіткі гарантії безпеки України, які мають бути аналогічні 5 статті НАТО. Серед гарантів бачать країни Ради безпеки ООН, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль.

Раніше про готовність надати гарантії безпеки заявили Німеччина, Італія, Велика Британія та Туреччина. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!