Зеленський назвав 100 найвживаніших слів, які звучали в українців від початку повномасштабної війни

1703 0
Сто слів, які відображають те, що відчували українці упродовж 100 днів війни.
Фото: ОП

Фото: ОП

З нагоди 100 днів повномасштабної війни росії в Україні президент Володимир Зеленський перелічив 100 слів, які набули особливого чи нового значення для українців. Про це він сказав у своєму зверненні.

Зеленський зауважив, що у 2014 році росія прийшла до нас з одним словом «війна». А цього року вона додала ще одне словосполучення «повномасштабна війна». Упродовж ста днів нашого супротиву ворогу були як звичні слова, так і нові для нас, але вони відображали те, що ми відчували.

«Болючі слова. І ті, які справді дають нам надію. Усі – важливі. Усі буде правильно згадати саме сьогодні. Сто днів – сто слів. Передусім це два слова: «наші герої». Тобто передусім люди, які від ночі на 24 лютого й до сьогодні обороняють нашу державу. А далі – українські слова: «паляниця», «Збройні Сили», «Стугна», «Козак», «Зміїний» і, звичайно, «Чорнобаївка» – це одне слово, яке звучало вже багато разів і в якому видно все і про наш спротив, і про наших ворогів», – сказав президент.

Він також згадав міжнародну допомогу та підтримку і назвав «іноземні слова, які стали рідними для України». Це «Байрактар», «Гарпун», «Хаймарс», «Старлінк», «Жешув», а також слово «лендліз», яке «відображає 100 днів боротьби, сто днів дипломатії, сто днів підтримки».

«Щодня в нас зʼявлялися слова, які для кожного й кожної тепер значно більше, ніж просто слова. Важкі слова. «Гостомель», «Бородянка», «Охтирка», «Чернігів», «Харків», «Херсон», «Ізюм», «Мелітополь», «Маріуполь» і «Азовсталь». А разом з ними – «армія», «арта», «морпіхи», «прикордонники», «розвідка», «нацгвардійці», «поліція», «тероборона», «авіація», «наші героїчні льотчики». А також слово «привид». Привид Києва. Який знищував ворогів і залишався живим. Усі ці слова ми могли й не чути стільки разів за все наше життя, скільки чуємо за ці сто днів. І щоразу, коли ми їх чуємо, знаємо: саме вони дають нам час і можливість жити стільки, скільки нам відведено. Відведено Богом. А не ворогом», – додав Зеленський.

Він також згадав про слова, які набули цілком нового значення, як-то «Патрон», оскільки викликає у свідомості українців образ найвідомішого сапера України.

Окрім цього, президент звернув увагу, що в мові з’явилися низка слів з негативним сенсом, які після Перемоги слід стерти, як-то «орки», «Солнцепьоки», «Іскандери» й «Калібри».

Наприкінці зверення Зеленський озвучив відомі меми, що підтримували дух українців, зокрема напрям руху для російського військового корабля, перший рядок з пісні «Ой, у лузі червона калина…» і звернення до президента «Вова, **аш там всіх».

 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!