Зеленський підписав указ про скасування військового призову з 2024 року

3266 0
Модель інтенсивної системи військової підготовки має стати альтернативою призову на строкову службу.
Фото: Слово і діло

Фото: Слово і діло

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів підготувати припинення призову на строкову службу з 1 січня 2024 року. Про це свідчить його указ, який він підписав у Верховній Раді 1 лютого.

Як повідомляє Hromadske, документ передбачає, що в Україні запровадять модель інтенсивної системи військової підготовки, яка стане альтернативою призову на строкову службу. Також указ Зеленського зобов'язав Міністерство оборони розробити концепцію поступового переходу до формування Збройних сил на професійній основі.

Читайте також: Призовники на Донбасі не служитимуть. Президент підписав указ про призов у 2021 році

Що передбачає указ Зеленського?

Він передбачає, що упродовж 2023 року Міністерство оборони має збільшити зарплати військовим до щонайменше трикратного розміру мінімальної зарплати. Також відомство має розробити концепцію житлового забезпечення військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей. Крім того, з 2022 по 2025 роки чисельність Збройних сил має зрости на 100 тисяч військових, а контракти для солдатів мають стати тривалішими.

Нагадаємо, що зараз до армії призивають чоловіків від 18 років до 27 років, яких медкомісія визнає придатними до військової служби, а вони не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Одною з причин відстрочки є здобуття освіти. Про бажання відмовитися від призову до армії говорив ще міністр оборони Андрій Загороднюк, який перебував на посаді до березня 2020 року.

Уже у липні 2021 року про цю ідею знову заговорили: тодішній глава президентської партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко зазначив, що закон про територіальну оборону є частиною плану зі скасування в Україні обов'язкового військового призову.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!