Зеленський підписав закони про пільгове розмитнення «євроблях». Що це означатиме

1683 0
На пільгове митне оформлення дається 180 днів з моменту, коли закони набудуть чинності.
фото: Дмитро Ларін

фото: Дмитро Ларін

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України. Вони тимчасово спрощують механізм розмитнення імпортованих з Європи автомобілів, а також сприяють захисту довкілля від шкідливих викидів. Про це повідомляє пресслужба Офісу глави держави.

Згідно з документами, вживані автомобілі з європейською реєстрацією, старші п'яти років, які були ввезені на територію Україні до кінця 2020 року, оподатковуються за пільговою ставкою податку на додану вартість та акцизного податку. Сума акцизного податку залежатиме від віку автівки, об’єму та типу двигуна й не залежатиме від її вартості.

Читайте також: У митниці запустили калькулятор, який розраховує вартість розмитнення євроблях

Базова ставка коливатиметься від нуля до 150 євро, і в більшості випадків вартість розмитнення не перевищуватиме однієї тисячі євро. Такі автомобілі тимчасово звільняються від оподаткування ввізним митом.

За пільговим механізмом може бути розмитнений один автомобіль однієї категорії одного власника. На пільгове митне оформлення дається 180 днів з моменту набрання чинності законами. Учасники АТО/ООС матимуть змогу скористатися пільговим розмитненням протягом 270 днів.

Під дію цих законів не потрапляють транспортні засоби, які не відповідають екологічним нормам «Євро-2» й вище, походять з держави-окупанта (держави-агресора) або ввезені з тимчасово окупованої території України.

Читайте також: Конфіскат з митниці продаватимуть через ProZorro

Додамо, що закони набирають чинності з наступного дня після опублікування та вводяться в дію через один місяць з дня набрання чинності.

Нагадаємо, закон про розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації ухвалили у листопаді 2018 року. До 22 лютого розмитнити машину можна було зі знижкою 50%, а з лютого по 24 травня тривав перехідний період, за який водії ще могли розмитнити авто, але за повною вартістю. 12 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила рішення про продовження пільгового періоду для власників автомобілів на іноземних номерах. За відповідний закон проголосували 284 депутати. Таким чином, штрафи з власників «євроблях» не мали стягувати до 22 листопада 2019 року.

Водночас Кабінет міністрів України ухвалив рішення не застосовувати штрафні санкцій за порушення умов митного ввезення автомобілів на іноземній реєстрації. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!