Зеленський підтвердив, що бійців «Азовсталі» мають обміняти

2216 0
Президент каже, що довелося покладатися на дипломатію, бо військовим шляхом розблокувати Маріуполь було неможливо.
Українські бійці на заводі "Азовсталь"/Фото: Дмитро Козацький

Українські бійці на заводі "Азовсталь"/Фото: Дмитро Козацький

Президент Володимир Зеленський заявив, що захисників Маріуполя, виведених з заблокованого російськими військами заводу «Азовсталь», мають звільнити за процедурою обміну, передає УП.

Читайте також: Знали, що 90% не повертаються, – Зеленський про пілотів, які доставляли їжу та ліки захисникам «Азову»

«Хлопці від військових отримали сигнал, що вони мають повне право вийти і зберегти своє життя. Військове командування передало все це всім заблокованим на «Азовсталі». На сьогодні я думаю так: закінчиться процес, яким керує сьогодні розвідка, – вивезення, виведення (захисників) і підготовки до діалогу, до обміну тощо... Будемо забирати їх додому. Це те, що ми повинні зробити разом із партнерами, які брали на себе відповідальність», – сказав він. 

Зеленський зазначив, що «десятки-сотні разів» просив лідерів інших держав надати зброю для деблокади Маріуполя та його захисників. Але врешті-решт довелося покладатися на дипломатію, бо військовим шляхом розблокувати було неможливо. 

Як зазначає УП, на момент розмови Зеленського з журналістами вихід українських захисників із «Азовсталі» ще тривав, але 20 травня Міністерство оборони рф заявило, що всіх бійців уже вивели і що це – 2 439 осіб.

Читайте також:  «Місце моєї смерті і мого життя». Захисник Маріуполя показав прощальні світлини із «Азовсталі»

За кілька годин до того командир полку Нацгвардії України «Азов» Денис Прокопенко заявляв, що важкопоранених бійців з заводу «Азовсталь» мають доставити на підконтрольну Україні територію шляхом обміну, а щодо загиблих захисників сподівався, що найближчим часом рідні зможуть поховати їх.

Нагадаємо, що сім автобусів з українськими захисниками Маріуполя, які були евакуйовані з «Азовсталі», прибули до тимчасово окупованої Оленівки у вівторок, 17 травня. Автобуси із захисниками Маріуполя супроводжували російські окупанти. Росіяни кажуть, що принаймні 256 українських військових здалися в полон, включно з 51 пораненим. Українська влада повідомляла про 264 військових, з них 53 поранених. Про те, чи залишалися ще військові на заводі, не повідомляли. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!