Зеленський пропонує надати особливий статус полякам в Україні

1536 0
Президент вніс відповідний законопроєкт до Верховної Ради.
Фото: Facebook Анджея Дуди

Фото: Facebook Анджея Дуди

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про особливий статус для громадян Польщі в Україні. Текст проєкту закону «Про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України» з’явився на сайті парламенту.

Як пояснили в Офісі президента, Зеленський прийняв таке рішення «на знак подяки польському народові за солідарність і підтримку України в умовах повномасштабної збройної агресії Росії та з урахуванням принципу взаємності».

Читайте також: У Польщі зібрали 9 млн злотих на Bayraktar для України

Законопроєкт передбачає встановлення прав і гарантій для громадян Польщі, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим в ухваленому 12 березня 2022 року Законі Республіки Польща «Про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом на території цієї країни».

Відтак, документ пропонує надання громадянам Польщі та членам їхніх родин можливості легального перебування на території України протягом 18 місяців з дати ухвалення закону.

Поляки також отримають право на працевлаштування, здійснення господарської діяльності, навчання в закладах освіти, медичне обслуговування на території України та окремі соціальні виплати згідно з українським законодавством.

Вранці у понеділок, 11 липня президент Польщі Анджей Дуда повідомив, що Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроєкт про особливий статус поляків в Україні. Примітно, що глава держави зробив це у день, коли Польща вшановує пам’ять жертв Волинської трагедії.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!