Зеленський пропонує відтермінувати обов’язкові касові апарати для ФОПів

1574 0
Це має зменшити адміністративне навантаження на бізнес.
Фото: Ye.ua

Фото: Ye.ua

Президент Володимир Зеленський зареєстрував законопроєкт про відтермінування до 1 січня 2022 року обов’язкового використання касових апаратів для фізосіб-підприємців. Про це йдеться у тексті законопроєкту на сайті Верховної Ради, передає УП.

У законопроєкті йдеться про зміну термінів впровадження обов’язкових реєстраторів розрахункових операцій. Так, для ФОПів II - IV груп платників податків, доходи яких не перевищують граничний обсяг доходів для I групи (крім ризикових сфер), обов’язкові РРО (ПРРО) пропонується відтермінувати до 1 січня 2022 року.

Також, пропонується:

  • визначити граничний обсяг доходів для використання спрощеної системи сплати Єдиного податку;
  • виключити норми компенсації частини суми від санкцій «продавця» покупцям через порушення порядку проведення розрахункових операцій частини суми;
  • скасувати штрафні санкції за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО;
  • продовжити на рік (до 1 січня 2022 року) застосування понижених розмірів фінансових санкцій за порушення вимог закону щодо використання РРО (крім «ризикових» сфер);
  • запровадити поняття «дистанційні послуги» та передбачити незастосування РРО (ПРРО) під час їхнього надання, за умови розрахунків за допомогою банківських систем.

У законопроєкті зазначають, що він має забезпечити створення умов для адаптації малого бізнесу до застосування нових правил обліку розрахункових операцій, зменшити адміністративне навантаження на бізнес і посприяти збереженню робочих місць, розвитку підприємництва та виведенню економіки з тіні.

Нагадаємо: що 1 січня 2021 року має розпочатися другий етап детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг. Так, РРО чи ПРОО будуть обов’язковими для платників єдиного податку II-IV груп «ризикових» сфер. Йдеться про торгівлю ювелірними виробами, текстильними товарами, вживаними товарами в магазинах, автозапчастинами та надання послуг готелями, ресторанами та турагенціями. 1 квітня 2021 року почнеться третій етап: застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для ФОП II-IV груп незалежно від видів діяльності.

4 листопада 2020 року Верховна Рада не прийняла за основу законопроєкт, який передбачає відтермінування на 1 рік касових апаратів для ФОПів.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!