Зеленський скасував кримінальну відповідальність за нетверезе водіння

7397 0
Кримінальна відповідальність стосується не лише нетверезого кермування, а й допуску за кермо п'яного водія, відмова пройти медогляд тощо.
фото: www.autocentre.uа

фото: www.autocentre.uа

Президент Володимир Зеленський у четвер, 2 липня, повернув до парламенту зі своїм підписом закон, який скасовує кримінальну відповідальність за кермування автомобілем у нетверезому стані, який вступив в дію напередодні. Про це йдеться на сторінці закону на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт про кримінальну відповідальність ухвалили ще восени 2018, і він повинен був почати діяти 1 січня 2020 року, але парламент відклав це на 6 місяців, до 1 липня.

Із 1 липня він набув чинності, оскільки новий, який кримінальну відповідальність скасовує, глава держави тоді ще не підписав. Фактично тепер його скасують.

Читайте також: П'яна справа. Що заважає судити нетверезих водіїв швидко і справедливо

Додамо, що згідно з законодавством, закони в Україні не мають зворотної дії, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Тому ті водії, яких затримали на нетверезому кермуванні впродовж останніх двох днів, будуть відповідати за злочин за адміністративним законодавством.

Нагадаємо, у Кримінальному кодексі з’явилася нова стаття 286-1, відповідно до якої за кермування у нетверезому стані має бути передбачена кримінальна відповідальність. Покарання за цією статтею мало би поширюватись також на водіїв, які відмовляються проходити медогляд на стан алкогольного та наркотичного сп’яніння.

У статті ідеться про штраф для порушників на суму від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 32 тис. грн) і позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років. У разі повторного правопорушення штраф мав би становити до 51 тис. грн з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!