Зеленський заблокував канали соратника Медведчука та увів санкції. Деталі. Головне за 2 лютого

2148 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

Зеленський заблокував канали Медведчука. Сервіси та інтернет-провайдери один за одним припинили трансляцію каналів «112 Україна», NewsOne, ZIK та їх партнерів.

Читайте також: Вакцинація правописом, або Як українцям протистояти рішенню одіозного Окружного суду

Президент Зеленський своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 2 лютого 2021 року про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів кума Путіна Віктора Медведчука.

Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що санкції не підтримали дві людини. Зокрема, утримався спікер парламенту Разумков, інша – була у відрядженні. 

В Офісі президента заявили, що санкції проти Козака і трьох каналів підконтрольних Медведчуку не є зазіханням на свободу слова, а є виключно боротьбою із «чужорідної пропагандою». А голова Національної спілки журналістів України Томіленко назвав їх «надзвичайною ситуацією й наступом на свободу слова».

Читайте також: Україна не планує впроваджувати Сovid-паспорти, Для подорожей наразі вистачить і довідки

Санкції введені терміном на 5 років і серед іншого передбачають:

  • блокування активів;
  • обмеження торговельних операцій; часткове чи повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;
  • запобігання виведенню капіталів;
  • анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів;
  • припинення видачі дозволів, ліцензій на ввезення в Україну з іноземної держави чи вивезення з України валютних цінностей та обмеження видачі готівки. 

Зазначається, що літаки надепів від ОПЗЖ Медведчука й Козака, якими вони літали в РФ, також потрапили під санкції РНБО. Вони не зможуть виходити в повітряний простір України.

Читайте також: У дитячому садку біля Львова виявили спалах гострої кишкової інфекції

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 114 осіб (146 – напередодні). Разом 71 446. Одужало – 61 708 (+ 302), померло – 2 096 (+ 14).

В Україні Covid-19 виявлено у 2 394 осіб (2 030 за попередню добу). Загальна кількість 1 223 879 пацієнтів. Одужало – 1 035 372 (+ 11 457), померло – 22 924 особи (+ 156).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 128 934 (+ 285), Одеська – 81 593 (+ 131), Харківська 78 136 (+ 158) та Львівська області – 71 446 (+ 114).

Найбільше підтверджених випадків за добу у Києві (285), Івано-Франківській (278), Запорізькій (217), Чернівецькій (159) та Харківській (158) областях.

Читайте також: Де у Львові відкриють шкільні басейни і відремонтують спортзали. Мапа онлайн

Covid-19 – Головне. В Україні станом на початок лютого немає червоних зон епідемічної небезпеки щодо поширення коронавірусної хвороби Covid-19. Повідомляється, що уряд може повернути адаптивний карантин.

Рада ЄС ввела нову категорію обмежень. Колір (темно-червоний) додається до існуючих категорій зеленого, оранжевого, червоного та сірого на щотижневій карті, яку публікує Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності. Він застосовуватиметься в районах, де вірус циркулює на дуже високому рівні.

Немає жодних доказів того, що тварини відіграють значну роль в поширенні коронавірусу серед людей, але дотримання заходів безпеки допоможе захистити як людей, так і їх домашніх улюбленців. Таку заяву зробила офіційна представниця американського Центру профілактики та контролю. 

Читайте також: Які озера відновлюватимуть цього року у Львові. Перелік

США – РФ. Держсекретар США Ентоні Блінкен сказав у телефонній розмові міністру закордонних справ Дмитру Кулебі про можливість надання Україні летальної зброї.

Суд у Москві ухвалив рішення, що російський опозиціонер Навальний повинен сісти у в’язницю більш як на 2,5 роки через справу «Ів Роше». Після винесення вироку у РФ затримали 1 377 осіб, які брали участь в акціях на підтримку опозиціонера. 

Маск знову не стартував. Американська приватна космічна компанія SpaceX, що належить винахіднику Ілону Маску здійснила випробувальний запуск 9-го прототипу міжпланетного багаторазового корабля Starship, проте він розбився при посадці.

Читайте також: «Став режисером ще у дитячому садку». Теплі спогади про Сергія Проскурню

Львів 100 років тому. Що продавали на львівських ринках 100 років тому та як кав’ярні ділилися за «професійною» ознакою? Чому у 18-му сторіччі львів’янки почувались вільніше, ніж у 19-му? Для чого «придумали» пасажі і чому вони поступились універмагам?

Викладачка Українського Католицького Університету Владислава Москалець під час своєї онлайн-лекції про споживацькі простори Львова 19-го століття дала відповіді на ці запитання, а Твоє місто занотувало їх для вас.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!