Зеленський заявив, що Україні потрібні чіткі гарантії безпеки, у тому числі з боку Росії

1891 0
За його словами, це – питання діалогу, а не питання умов.
фото пресслужби офісу президента

фото пресслужби офісу президента

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні гарантії безпеки, зокрема з боку Росії, бо Будапештський меморандум не працює,. Про це він повідомив на спільному брифінгу сьогодні, 23 лютого, з президентами Литви Ґітанасом Науседою та Польщі Анджеєм Дудою.

«Не є секретом, що «Будапешт» (меморандум – ред.) не працює, і ми з вами чітко розуміємо, що України на сьогодні немає в жодному з безпекових альянсів… Ми самі себе захищаємо за підтримки наших партнерів, але гинуть саме українців, тому Україні потрібні безпекові гарантії: чіткі, конкретні, вже зараз. Ми хочемо знати, що зможемо захистити своїх людей, свої домівки. І не тільки самі. Тут дуже потрібно, щоб була підтримка інших партнерів», – каже глава держави.

Читайте також: У ЄС одноголосно схвалили пакет санкцій проти Росії

Президент України також зазначив, що через зосередження біля наших кордонів та на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей майже 150-тисячного війська РФ, серед країн, які надають чіткі гарантії безпеки, повинна бути і Росія.

«Не секрет, що я багато разів пропонував президенту Росії сісти за стіл перемовин і говорити, тому що це питання діалогу, а не питання умов тощо. Я так вважаю», – додав він.

Читайте також: Російські війська обстріляли Станицю Луганську та полцілили в дитсадок 

Нагадаємо, що 21 лютого президент РФ Володимир Путін офіційно визнав незалежність так званих ЛНР і ДНР, закликавши Держдуму та Раду Федерації негайно визнати псевдореспубліки та підписати з ними договори про дружбу і співробітництво. 22 лютого Держдума РФ і «парламенти» самопроголошених «республік» «ратифікували» договори про співпрацю – їх уклали на 10 років (з автоматичним продовженням ще на п'ять років). Окрім цього, Путін у своєму зверненні заявив, що сучасна Україна – це результат діяльності комуністичної Росії і пригрозив Україні показати «справжню декомунізацію». 

Після визнання незалежності окупованих територій Луганської та Донецької областей Путіним президент Володимир Зеленський заявив, що Україна кваліфікує такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності, однак хоче миру та надіється на підтримку партнерів. 

22 лютого країни одна за одною почали вводити санкції проти Росії: США запровадили фінансові санкції проти двох російських банків, олігархів та шляхів погашення державного боргу РФ. Уряд Німеччини зупинив процес погодження суперечливого газопроводу «Північний потік-2» через ескалацію на Сході України. Пізніше прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив про запровадження нового пакета санкцій проти РФ, під які потрапили п’ять російських банків та наближені до Путіна олігархи. Також 27 країн-членів ЄС одностайно схвалили перший пакет санкцій проти Росії, до списку яких потрапили, зокрема, російські пропагандисти.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!