Згадати все: ТОП-15 «раритетних» відеокліпів від українських виконавців

23309 0
Фантом-2, Аква Віта, Юрко Юрченко, Степ, Олександр Пономарьов, Скрябін, ВВ, Океан Ельзи, The Вйо, Брати Гадюкіни… Деякі з цих виконавців і гуртів ще досі на слуху, про когось просто забули, а декого вже немає в живих. Tvoemisto.tv підготувало для вас підбірку «раритетних» та в дечому ностальгійних відеокліпів, які нагадають про музику 90-х років, без якої наша юність була б зовсім інакшою.
фото: соцмережі, luchshiye.com, www.okeanelzy.com, www.ex.ua, www.youtube.com

фото: соцмережі, luchshiye.com, www.okeanelzy.com, www.ex.ua, www.youtube.com

Фантом-2 «Двоє»

Український гурт з Івано-Франківська. Напрям музики – євроденс. Дует Романа Матіяша та Ольги Гречко стрімко увійшов в український шоу-бізнес і завоював велику аудиторію прихильників. У 1996 році гурт випустив свій перший альбом «Зоряні війни». Через рік вийшов другий альбом — «Без контролю». Кліп на пісню «Двоє» неодноразово перемагав у хіт-параді «Територія А».

Згодом закохані розійшлися, гурт розпався. У середині 90-тих вони збирали стадіони, давали по 30 концертів на місяць та виступали на одній сцені з DJ BoBo та гуртом Bad Boys Blue.

Юрко Юрченко «Я йду»

Український співак, композитор, лідер гурту Юркеш. У 1997 році на фестивалі «Таврійські Ігри» Юрченко здобув премію «Золота Жар-птиця» в номінації «Відкриття року». Наприкінці літа вийшов перший і єдиний касетний альбом Юрка Юрченка – «Я йду».

За власним бажанням Юрій відмовився використовувати імідж та репертуар Юрка Юрченка і після повернення. У 2004 році він створює і очолює гурт Юркеш. Стиль новоутвореної групи Юрій Юрченко окреслив так: інтелектуально-інтелігентний панк-рок з елементами гумору і сатири.

Аква Віта «А тепер усе інакше»

Гурт заснував у 1993 році Ігор Балан. Назва «Aqua Vita» в перекладі з латини означає «Жива вода». Спочатку до складу гурту входили Ігор Балан та Наталя Лучнікова. Із піснями першого альбому гурт бере участь у відбірковому етапі фестивалю «Червона Рута '95» і потрапляє до фіналу. Незабаром Наталя Лучнікова залишає гурт.

За два тижні до фіналу діджей кіровоградського радіо Андрій Мішура знайомить соліста «Аква Віти» з Іриною Філатовою. На прослуховуванні Ірина виконала пісню Сем Браун «Stop», чим вразила Ігоря. На «Червону Руту» вони поїхали разом. Саме в цьому складі гурт набрав всеукраїнську славу. У 2000 році «Aqua Vita» перестає існувати як гурт, після чого колишні учасники почали реалізовувати себе окремо один від одного.

Скрябін «Танець пінгвіна»

Український музичний гурт, який за час своєї творчої активності пройшов шлях від дарквейву, синті-попу, постпанку і техно до нової романтики та поп-року. Склад гурту також неодноразово змінювався. Єдиним постійним учасником колективу з часу його заснування і до своєї смерті був Андрій «Кузьма» Кузьменко. Як правило, музику гурту поділяють на «старий» (приблизно до 2003 року) та «новий» (до 2015) періоди.

Гурт виник 1989 року в містечку Новояворівськ Львівської області. «Скрябін» є першим україномовним гуртом у жанрі альтернативної електроніки. За час існування гурт видав сімнадцять студійних альбомів, два збірники, дев'ять макси-синглів, один концертний альбом та брав участь у багатьох інших музичних проектах.

ВВ «Весна»

Воплі Відоплясова (також Vopli Vidopliassova, VV та ВВ) – український рок-гурт, створений у 1986 році. Лідером гурту є вокаліст Олег Скрипка. У 1990 році «ВВ» провели гастролі країнами Європи, де їх слов'янська екзотика припала до смаку. Особливо шоу у виконанні Олега Скрипки полюбилося французам, які в березні 1990-го запропонували групі контракт на випуск декількох компакт-дисків. Запис одного з французьких концертів в 1991 році вийшов на диску «Або-або», який став дебютним вініловим релізом фірми «Буротіна Продакшн» і першою довгограючою платівкою «ВВ».

«Французький період» гурту продовжувався до 1996 року. «Напевно, тепер вже ні за що у світі не став би жити в Парижі. Складне місто для життя», – говорив Скрипка через кілька років після повернення в Україну. Сьогодні «Воплі Відоплясова» – один з найпопулярніших у світі українських рок-колективів, який дає до 200 концертів на рік.

Сестричка Віка «Тинди-ринди»

Виступ Віки Врадій на першому фестивалі «Червона рута» у 1989 році став землетрусом, сонячним ударом і повінню одночасно. Від її хриплуватого голосу й епатажної поведінки, шолому льотчиці на голові слухачі очманіли. Віка взяла гран-прі на «Червоній руті», у 90-му постриглася наголо, підтримуючи вимоги студентів у Києві, у 92-му стала «Міс Рок-Європа». Сама писала тексти до своїх пісень і була Сестричкою Вікою для «Братів Гадюкіних», поки не пішла у музичні світи самостійно. Тогочасні студенти підхоплювали її «Україна рок-н-рол», «Мамо, я дурна», «Ганьба», «Тинди-ринди», «Хочу пива», «Шахтарські буги», «Сороміцькі коломийки», «Зима в кедах» та інші.

У 1993 році співачка поїхала з концертами до США й залишилася в Нью-Йорку з сином. Під час Помаранчевої революції Віка Врадій відвідала Україну, куди ще раніше приїхав її син. Планувала поновити свою музичну творчість, проте після недовгого перебування знову повернулася в Штати. Нині співачка живе в Лос-Анджелесі.

Шао? Бао! «Купила мама коника»

Поп-гурт із Дніпропетровська, заснований в 1990 році трьома музикантами: Павлом Шиловим, Олександром Белашом та Олегом Воропаєвим. Вони записали хіти, популярні наприкінці 1990-их: «Купила мама коника», «Мертві бджоли», «Ой, на горі два дубки».

У 1995 році група перемогла на фестивалі «Червона Рута». А пізніше, через внутрішні непорозуміння, гурт розпався, а новий колектив, окрім старих хітів, більше нічого не зміг представити своїм шанувальникам.

Океан Ельзи «Там, де нас нема»

14 січня 1995 року на площі перед львівським оперним театром відбувся перший виступ групи «Океан Ельзи» у складі: Денис Глінін, Юрко Хусточка, Павло Гудімов та Святослав Вакарчук. «Троє молодих, підбадьорених коньячком та сповнених енергетикою пацанів, і Паша, який не «бадьорився», виступили перед 7-тисячним натовпом при температурі 7 градусів морозу», – написано на офіційному сайті «Океанів».

У 1998 році виходить перший альбом. Кліп на пісню «Там, де нас нема» зазнав шаленого успіху і став першим українським музичним відео, яке взяли в ротацію на російському MTV та французькому МСМ.

The Вйо «Мануна»

Основу команди склали гітарист Сергій Підкаура і співак Мирослав Кувалдін. Гітарист Сергій Підкаура грав на місцевих дискотеках і був найбільшим музичним авторитетом у рідних Кобеляках (Полтавська область). Саме йому у 1990 році приніс власні пісні колоритний мулат Мирослав «Джон» Кувалдін.

Протягом 10-річного існування гурту музиканти періодично розходилися, сходилися, до них приєднувались інші учасники. Врешті-решт в групі залишилися лише Мирослав Кувалдін та Сергій Підкаура. В 1995 році «The Вйо» стали лауреатом фестивалю «Червона рута» із задиркуватою піснею «Ґанджа». Гурт зайняв третє місце в жанрі танцювальної музики. Після цього гурт тимчасово призупиняє свою діяльність, а коли відроджується, то вже не може повернути колишню популярність.

Степ «Смажений кабанчик»

Український гурт з Херсона, популярний в 1990-ті. Мова пісень – українська. Група «Степ» була заснована в 1995 році Андрієм Череднюком та Сергієм Василенком. На початку 1997 року група стає лауреатом всеукраїнського конкурсу «Мелодія». Наприкінці цього ж року музиканти гурту входять до двадцятки кращих колективів України і займають в рейтингу 12 місце.

У 1998 році група «Степ» випускає новий альбом «Смажений кабанчик» і в цьому ж році його тираж продажів побив усі рекорди, що існували до цього в Україні. Після свого успішного старту група веде активну концертну діяльність, яка через певний час стихає. 

Брати Гадюкіни «Місячне сяйво твого тіла»

Цей легендарний рок-гурт з’явився на зламі епох, в 1988 році. Хлопці показали всьому світу, і в першу чергу самим українцям, що україномовна рок-музика може бути цікавою, дотепною та красивою. Вони стали своєрідним фундаментом, із якого почала розвиватися українська рок-музика. За час існування гурт випустив 5 студійних альбомів, 4 концертних альбоми та 2 збірки хітів, пройшовши через досить тривалі паузи у своїй творчості.

Величезною втратою в 2009 році стала смерть лідера і фронтмена «Братів Гадюкіних» – Сергія Кузьмінського. У пам’ять про нього у 2011 році група знову зібрала найбільший український концертний зал для триб'ют-концерту «Я вернувся домів» за участю кращих українських виконавців.

У 2013 році колишні учасники гурту спільно ухвалили рішення повернутися. Зараз «Брати Гадюкіни» працюють над наступним альбомом й активно концертують.

Назарій Яремчук «Стожари»

Назарій Яремчук (1951-1995) – український естрадний співак (тенор), відомий насамперед виконанням українських пісень «Чуєш мамо», «Червона рута», «Водограй», «Смерекова хата», «Стожари», «Гай, зелений гай», «Родина», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас» та багатьох інших.

Перше мистецьке визнання принесли співакові пісні «Червона рута» та «Водограй» Володимира Івасюка, «Горянка» і «Незрівняний світ краси» Левка Дутковського. За виконання цих творів ансамбль «Смерічка» та його солісти Назарій Яремчук та Василь Зінкевич були удостоєні звання лауреатів конкурсу «Алло, ми шукаємо таланти», а також «Пісня року-71/72», на яких вони підтвердили високу артистичну майстерність.

«Він так співав, що мав у горлі мозолі. Він так співав, що крилами йому став голос», – говорили про його талант і вдачу. 30 червня 1995 року після довготривалої хвороби Назарій Яремчук помер у Чернівцях. Співака поховали у цьому ж місті на центральному кладовищі.

Наталя Могилевська «Місяць»

Співачка розпочала сольну кар'єру в 1995 році. До того (після завершення Київського естрадно-циркового училища) протягом тривалого часу була співаючою акторкою, працюючи в Театрі естради, а також у єврейському театрі «Штерн».

У 2000 році її музичну композицію «Місяць» визнали найкращою піснею року в Україні, а саму Могилевську – кращою співачкою. Останніми роками Наталія Могилевська здебільшого зосередила свою увагу на участі в різноманітних телевізійних проектах.

Олександр Пономарьов «Серденько моє»

У 1996 році на престижному Міжнародному конкурсі молодих виконавців «Ялта-96» Олександр стає володарем Гран-прі. Цього року виходить перший його альбом «З ранку до ночі». На Міжнародному фестивалі «Таврійські ігри» Пономарьов отримує нагороду Всеукраїнської премії в галузі музики та масових видовищ «Золота Жар-птиця» у номінації «Співак року». Цього ж року співака називають «Зіркою естради року».

Пономарьов увійшов до історії українського шоубізнесу, як перший представник України на Євробаченні – виступивши в 2003 році у Латвії. Його англомовна композиція «Аста ла віста» посіла 14 місце серед 26 учасників.

Ірина Білик «Війна»

З 1988 року Ірина Білик починає працювати над власним репертуаром і незабаром бере участь у фестивалі «Червона Рута». Пізніше – «Таврійські Ігри», де співачка стає володаркою почесної нагороди у галузі сучасної української музики та масових видовищ «Золота Жар-Птиця» у номінаціях «Співачка року» та «Пісня року». На початку 1997 року Ірина Білик отримує гран-прі фестивалю «Парад хіт-парадів». Пісню «Так просто» визнали найкращою піснею 1996 року. Приблизно з 2003 року співачка виконує здебільшого російськомовні пісні.

За матеріалами: Вікіпедія, Рок-ОКО, Океан Ельзи (офіційний сайт), Брати Гадюкіни (офіційний сайт), Територія А (YouTube-сторінка)

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!