Згадати все. Топ-17 подій для Львова у 2017 році

2158 0
Перелік подій, які змінили Львів за рік або мали б його змінити.
фото: Дем’ян Лінник

фото: Дем’ян Лінник

Відкриття Центру Шептицького, авіарейсів до Мілана та ремонт Личаківської. 2017 рік львів'янам запам'ятався не лише цим. Tvoemisto.tv зібрало найбільш знакові для Львова події, що сталися у 2017 році.

Запровадження в електротранспорті оплати проїзду за допомогою смартфону

З 18-го січня пасажири трамвая №8 отримали можливість оплачувати проїзд смартфоном через додаток «Приват24». Львів став першим містом, де запровадили такий спосіб оплати. Впродовж місяця наліпки з QR-кодами розмістили у всіх трамваях та тролейбусах. Станом на початок жовтня у Львові за допомогою мобільного додатку «Приват24» та QR-кодів було продано більше 269 тисяч квитків. Зараз оплатити проїзд смартфоном можна в Миколаєві, Хмельницькому, Сумах та низці інших міст України.

Запуск Uber

23 лютого у Львові почав діяти сервіс виклику таксі Uber за тарифом UberX. Вартість мінімальної поїздки тоді становила 14 гривень, подача авто – 4 гривні, плата за кілометр – 5 гривень. З часом тарифи почали підвищуватися. Зараз мінімальна вартість поїздки становить 35 гривень. Крім того, пасажири почали платити за хвилини поїздки та запізнення. На запуск Uber у Львові покладали великі сподівання. Очікувалося, що його запровадження покращить рівень сервісу на львівському ринку таксі. Проте цього так і не сталося: часто на Uber-і працюють водії з вживаними авто на польських «бляхах», які не відповідають заявленому на початку роботи сервісу рівню.

Нові авіарейси зі Львова

З березня авіакомпанія «Роза вітрів» здійснює перельоти за маршрутом Львів-Брешія. У квітні до Львова повернувся лоукостер Wizz Air, який обслуговує маршрути до Вроцлава та Берліна. З 6 червня до туніського Монастіра можна долетіти чартером від «Браво Ейрвейз». Авіакомпанія LOT влітку відкрила авіарейси до Познані і Бидгоща. З 14 липня МАУ літає до Каунаса. Ernest Airlines обслуговує маршрути до Мілана, Неаполя та Венеції.

Також у 2017 році на український ринок мав зайти лоукостер Ryanair. Планувалося, що авіакомпанія відкриє зі Львова сім авіарейсів – до Меммінгена, Ейндховена, Лондона, Кракова, Вроцлава, Берліна та Будапешта. Проте через зрив угоди з аеропортом «Бориспіль» у липні скасував вихід на український ринок.

Ремонт вулиці Личаківської

У лютому завершили ремонт вулиці Мечнікова, а вже 25 березня почали капітальний ремонт Личаківської, що спричинив зміни в русі громадського транспорту та триває й досі. Перехрестя вулиць Личаківської-Мечнікова планували відкрити ще в липні, проте відтермінували через протікання колектора. В результаті його відкрили в середині вересня. У листопаді стартував завершальний етап робіт, який спричинив колапс у Винниках. Повністю закінчити ремонт вулиці обіцяють до середини 2018 року.

Отримання кредиту на е-квиток

27 квітня під час Весняного ділового форуму Львівська міська рада підписали договір гарантії з Європейським банком реконструкції і розвитку, який забезпечить комунальному підприємству «Львівавтодор» отримання 10 мільйонів євро кредиту на впровадження електронного квитка. У листопаді відбулося підписання контракту між ЛКП «Львівавтодор» та компанію iC consulenten (Австрія), яка буде надавати консультаційні послуги в рамках проекту впровадження електронного квитка. Переможця на впровадження е-квитка мають оголосити у січні 2018-го.

Реконструкція площі Митної

6 травня відкрили після реконструкції площу Митну. Проектування і ремонт тривали майже два роки. За цей час на площі замінили всі мережі комунікацій, відремонтували вхід у підземний перехід, замінили старе бетонне і знищене покриття із залізобетонних плит, реконструювали старий фонтан. Також оновили озеленення, висадили понад 15 нових видів рослин.

Прощання з Любомиром Гузаром

31 травня на 85 році життя помер Блаженнійший Любомир (Гузар). Він очолював Українську греко-католицьку церкву протягом 2005-2011 років. Львів’яни та інші віряни прощалися з Блаженнійшим впродовж трьох днів у соборі святого Юра.

Ажіотаж з біометрикою

11 червня почав діяти безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом. З того часу підвищився ажіотаж на біометричні закордонні паспорти. Через посилений попит на послугу видача паспортів почала затримуватися. У Державній міграційній службі пояснюють це тим, що «Поліграфічний комбінат “Україна”» не встигає їх надрукувати. На терміновий паспорт львів’яни чекають в середньому місяць замість тижня, на нетерміновий – два-три місяці замість 20 днів. Тим часом львівські рекрутери кажуть, що після впровадження безвізу порахувати людей, які їдуть на заробітки за кордон стало ще важче.

Старт проектів ІТ-парк та Lem Station

23 квітня депутати міської ради затвердили цільову програму розвитку ІТ-парку на розі вулиць Стрийської та Чмоли – інноваційну інфраструктуру, яка об’єднає у собі всі ІТ-компанії Львова та стане місцем для навчання, роботи та відпочинку. У липні погодили будівництво, яке планували розпочати восени. На сесії 7 грудня депутати не дали в оренду землю під ІТ-парк, проте виправили ситуацію за два тижні.

6 вересня трамвайне депо на вулиці Вітовського передали на 50 років в оренду відомим львів’янам. Інвестиційний конкурс виграла єдина компанія, яка на нього подавалася, – ТОВ «Лем Стейшн». Її засновниками є Тарас Добрянський, Олег Дрінь, Марк Зархін, Тарас Кицмей, Дмитро Косарєв, Олег Мацех. За умовами конкурсу, у просторі не буде готелів, торгових площ, а ресторани і кафе за площею не перевищуватимуть корисну площу. Один з ангарів буде облаштований під коворкінги, виставковий центр, дитячий простір, окремий ангар – для публічних подій.

Останній Alfa Jazz Fest

З 23 по 28 червня у Львові тривав Alfa Jazz Fest. Це був останній джазовий фестиваль під такою назвою. Організатори домовилися про перейменування на Leopolis Jazz Fest, а «Альфа-банк» більше не буде титульним спонсором. Крім того, на фестивалі у 2017 році вперше виступили львів’яни – оркестр INSO-Львів. Міжнародну музичну премію під час фестивалю вручили Чучо Вальдезу.

Локалізація проблеми зі сміттям

Проблему з вивезенням сміття зі Львова, яка почалася після пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі, вдалося вирішити в кінці червня. Тоді Львівська міська рада передала вивіз відходів ЛОДА. За два тижні сміття з усіх контейнерів міста було вивезене. У жовтні на екофорумі «Вода та енергія» представили проект сміттєпереробного заводу, ділянку під який погодила міська влада в грудні. Тим часом в області запропонували три ділянки під сміттєпереробні заводи.

Перший LvivMozArt

18 серпня у Львові розпочався перший Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt. Фестиваль присвячено синові Вольфганга Амадея Моцарта – Францу Ксаверу, який жив і творив у Львові впродовж 30 років. Протягом тижня, до 25 серпня, у різних локаціях міста відбувалися численні концерти, перфоманси та вокальні виступи, частина з яких була безкоштовною. 23 серпня в рамках фестивалю в оперному театрі показали оперу-казку Вольфганга Амадея Моцарта «Чарівна флейта».

Нове залізничне сполучення з Європою

У 2017 році через Львів до Перемишля поїхали ще два потяги Інтерсіті+: з 24 серпня – Київ-Перемишль, та з 10 грудня – Одеса-Перемишль. Крім того, з 10 грудня через Львів почав курсувати безпересадковий вагон до Відня. Анонсований же потяг до Кракова так і не запустили.

Відкриття Центру Шептицького

10 вересня Український католицький університет у межах святкування свого 25-річчя урочисто відкрив Центр імені Митрополита Андрея Шептицького. Це унікальна для України бібліотека, поєднана з освітнім та громадським центром. Центр почали будувати 2015 року в кампусі на вулиці Козельницькій, біля Стрийського парку. У будівництво вклали близько 150 мільйонів гривень. Проект розробила німецька компанія Behnisch Architekten.

Мільйонний пасажир в аеропорту

Першого грудня зі Львова до Борисполя рейсом від МАУ відлетів мільйонний пасажир – Вікторія Ревуцька з Ковеля. Останній раз мільйонного пасажира за рік у львівському аеропорту мали аж у 1991 році. У подарунок Вікторія Ревуцька отримала пам’ятну монету короля Данила Галицького, книгу про Львів та візит у бізнес-зал.

Ремонт дороги Львів-Тернопіль

15 грудня на Львівщині завершили капітальний ремонт найпроблемнішої траси Львів-Тернопіль. Ця дорога має важливе державне та міжнародне значення. Стан автошляху тривалий час викликав нарікання водіїв через численні вибоїни та зруйноване дорожнє покриття. Планують, що траса у майбутньому стане частиною транспортного коридору Go Highway, який має з’єднати українську Одесу та польський Гданськ, а відтак – Чорне море з Балтійським.

Реалізовані перші проекти громадського бюджету

У 2017 вперше почали реалізовувати проекти Громадського бюджету Львова. Його переможцями стали 4 великі та 63 малі проекти на загальну суму 17,5 мільйонів гривень. Зокрема, за кошти Громадського бюджету будують майданчик для гри в петанк та баскетбольний у сквері «На валах», дитячий майданчик у Личаківському районі, парк 700-річчя Львова. Проект реконструкції Замарстинівського парку також став одним із переможців, проте його реалізація поки що затримується.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!