Про право, віру і талант. ТОП-25 фільмів про сильних жінок

36550 0
Ми підібрали добірку фільмів про боротьбу жінок за свої права.
Фото: Планета.Кіно

Фото: Планета.Кіно

Сьогодні відначають Міжнародний жіночий день, день прав та рівності. Tvoemisto.tv підібрало добірку фільмів про боротьбу сильних жінок за свої права, зокрема, за право на самореалізацію.

1. «Ангели із залізними щелепами» (Iron Jawed Angels), 2004 рік, США, режисерка: Катя Фон Гарньє

Фільм присвячений боротьбі жінок за право голосу у США.

2. «Північна країна» (North Country), 2005 рік, США, режисер: Нікі Каро

Фільм заснований на реальних подіях. Головна героїня Джозі повертається до рідного міста у пошуках роботи, бо їй потрібно годувати двох дітей. Жінка влаштовується на шахту, де їй доводиться зіштовхнутися із негативним ставленням чоловіків та з домаганнями.

3. «Прислуга» (The Help), 2011 рік, США, Індія, режисер: Тейт Тейлор

У центрі сюжету молода випускниця університету, яка починає спілкуватися з темношкірою прислугою, аби зібрати історії про їхнє життя, що ляжуть в основу її книги про те, як бути «вільною» чорною людиною.

4.  «Солдат Джейн», 1997 рік, США, режисер: Рідлі Скотт

Головна героїня фільму — лейтенант Джордан О'Ніл, котра вирішила стати солдатом. Їй доводиться терпіти всі приниження і випробування військової підготовки, щоби довести, що жінки здатні бути бійцями.

5. «Усмішка Мони Лізи» (Mona Lisa Smile), 2003, США, режисер: Майкл Нюелл

Стрічка розповідає історію вчительки-феміністки Кетрін Енн Вотсон, яка залишає свого молодого чоловіка, аби викладати у консервативному приватному жіночому коледжі. Жінка навчає дівчат вірити в себе. Бо у кожної з них є свобода.

6. «Зроблено у Дагенхемі» (Made in Dagenham), 2010, Великобританія, режисер: Найджел Коул

Сюжет фільму заснований на реальних подіях, що відбулися в кінці 60-х років XX століття у Великобританії. У 1968 році жінки, які працювали на британському заводі «Форд», розташованому в місті Дагенхем, усвідомили, що їхні права порушують, оскільки чоловіки отримують значно більшу заробітну плату. Тоді вони оголосили страйк…

7. «Квітка пустелі», 2009, Німеччина, Франція, Австрія, режисер: Шеррі Хорман

Це історія Варіс Діріе — простої дівчинки-кочівниці із Сомалі, яка у 13 років втекла з родини, опинилася в Лондоні і стала однією з найпопулярніших моделей світу. Варіс не була першою темношкірою топ-моделлю, але вона стала першою жінкою, яка публічно засудила практику жіночого обрізання і яка була призначена спеціальним послом ООН.

8. «Сестри Магдалини» (The Magdalene Sisters), 2002, Ірландія, режисер: Пітер Маллан

Ірландія, 60 -ті роки XX століття. Три юні дівчини потрапляють у притулок Святої Магдалини, який по-суті є виправним закладом. Тепер вони важкою роботою у пральні і молитвами повинні спокутувати свої «гріхи». Та дівчата вирішили боротися...

9. «Великі очі» (Big Eyes), 2014, США, режисер Тім Бартон

Заснована на реальних подіях історія розповідає про життя художниці Маргарет Кін, автора неймовірно популярних, зворушливих портретів дітей з величезними очима. Чоловік художниці багато років поспіль видавав її роботи за свої. Утім Маргарет вирішує повернути собі авторство...

10. «Колетт» (Colette), 2018, США, Велика Британія, Угорщина, режисер: Вош Вестморленд

Фільм розповідає про життя французької письменниці Колетт, котра пише геніальні твори, які її чоловік Віллі видає за свої. Книги швидко стають бестселерами, але підписані іншим ім'ям. Врешті Колетт починає боротьбу за свою творчу свободу.

11. «З мене досить» (Enough), 2002, США, режисер: Майкл Аптед

Щасливе сімейне життя головної героїні виявилося ілюзією. Жінка вирішує протистояти домашньому тиранові.

12. «ДЖОЙ» (Joy), 2015-й, режиссер: Девід О. Расселл

Це біографічний фільм про непросте життя винахідниці Джой Мангано. Мати-одиначка важко працює на кількох роботах, щоб прогодувати і поставити на ноги трьох дітей. Постійна зайнятість не приносить відчутних результатів, і тоді Джой береться за власний винаід, який зробить її знаменитою.

13. «КОКО ДО ШАНЕЛЬ» (Coco before Chanel), 2009, Франція, режисер: Анн Фонтен

Стрічка розповідає про становлення на Олімпі моди революційної дизайнерки — Коко Шанель.

14. «Життя у рожевому кольорі» (La Môme), 2007, Франція, Велика Британія, Чехія, режисер: Олів’є Даан

Цей музичний фільм про життя французької співачки Едіт Піаф. Едіт з дитинства живе в злиднях, заробляє на життя співом по вулицях. Але вона вірить, що талант приведе її на велику сцену.

15. «ФРІДА» (англ. Frida), 2002, Канада, США, Мексика, режисер: Джулі Теймор

Зворушливий фільм про одну з найвідоміших мексиканських художниць — Фріду Кало. У юному віці дівчина потрапила в автокатастрофу, внаслідок чого зазнала чисельних травм та переломів. Незважаючи на труднощі зі здоров'ям, Фріда починає малювати і заявляє про себе світу мистецтва.

16. «Суфражистка» (Suffragette), 2015, Велика Британія, режисерка: Сара Геврон

Стрічка розповідає про створення жіночого суфражистського руху наприкінці XIX — на початку XX століття

17. «Ерін Брокович» (англ. Erin Brockovich), 2000, США, режисер: Стівен Содерберг

Стрічка описує реальну історію американської активістки Ерін Брокович, яка у 1996 році виграла справу проти компанії, що забруднювала воду в американському місті Хінклі. Це була одна із найрезонансніших справ в історії США. Жінка без відповідної освіти досягла мети завдяки наполегливості та силі волі.

18. «Порятунок містера Бенкса», 2013, США, Велика Британія, режисер: Джон Лі Генкок

Ця біографічна драма розповідає реальну історію екранізації Волтом Діснеєм книги англійської письменниці Памели Ліндон Треверс «Мері Поппінс». Події розгортаються у 1961 році у США. Памела Ліндон Треверс зустрічається з Діснеєм і між ними починається протистояння за висвітлення історію про няню-чарівницю...

19. «Міс Поттер», 2006, США, Велика Британія, режисер: Кріс Нунан

Стрічка розповідає про життя Беатрікс Поттер — англійської дитячої письменниці кінця 19-го століття, яка створила кролика Пітера. Поки більшість молодих жінок мріяли тільки про вигідне заміжжя, амбітна Беатрікс Поттер пішла наперекір батькам, сестрам та традиціям і присвятила увесь свій час малюванню і написанню дитячих книг.

20. «Леді», 2011, Франція, Велика Британія, режисер: Люк Бессон

Цей біографічний фільм розповідає про життя М’янми Аун Сан Су Чжі, яка була захисницею демократії і прав людини та вела політичну боротьбу. Близько 15 років військовики тримали Аун Сан Су Чжі під домашнім арештом, оскільки вважали її «здатною підірвати мир і стабільність суспільства». У жовтні 1991 року їй було присуджено Нобелівську премію миру. 

21. «Агора», 2009 рік, Іспанія, режисер: Алехандро Аменабар

Фільм «Агора» відтворює події, що відбувалися в єгипетській Олександрії в 391 рік н. е., коли в країну почали приходити зміни, пов'язані з релігією і переділом влади. Серед чоловіків-викладачів виділялася єдина жінка - Гіпатія. Вона читала лекції, писала трактати, а також брала участь в зборах міських політиків. Врешті через тодішні порядки учена опинилася перед непростим вибором.

22. «Маленькі жінки», 2019, США,

Четверо юних сестер – Джо, Мег, Емі та Бет – разом зі своєю матір’ю (Лора Дерн) чекають на повернення батька з війни. Тим часом життя не стоїть на місці. Дівчата дорослішають і їм належить приймати рішення, які впливатимуть на усе їхнє подальше життя.

23. «За статевою ознакою», 2018, США, режисерка: Мімі Ледер

Молода й амбітна адвокат Рут Бадер Гінзбург всерйоз має намір стати верховним суддею Сполучених Штатів Америки. Вона всіма силами бореться за рівність статей і однакові права між чоловіком і жінкою.

24. «Бути Астрід Ліндгрен», 2018

Це біографічна драма «Бути Астрід Ліндгрен» про всесвітньо відому дитячу письменницю. 16-річну доньку Астрід знають завдяки її чудовим шкільним ессе. Аби хоч якось реалізувати свій письменницький талант, вона влаштовується секретарем у місцеву газету. Відносини з видавцем газети призводять до того, що дівчина вагітніє. Аби уникнути осуду та мати змогу народити дитину не вказуючи ім’я батька, Астрід їде до Данії. Новонародженого хлопчика довелося залишити у прийомних батьків, бо мізерної зарплатні секретарки не вистачило б на виховання дитини. Пройде багато років, перш ніж вона зможе жити із сином під одним дахом. Проте письменниця була сповнена оптимізму у кожен із днів очікування.

25. «Дика», США, 2014 рік

Влітку 1995 року 26-річна Шеріл Стрейд, не маючи досвіду, приймає рішення відправитися поодинці в похід за неймовірно складним і небезпечним маршрутом завдовжки понад 4 тисяч кілометрів уздовж Тихоокеанського узбережжя. Таким чином Шеріл намагається впоратися з бідами, що її спіткали – розлученням і раптовою смертю матері.

Підготувала Христина Гоголь

 

 

 

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!