Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою

1616 0
В Україні на сьогодні «немає гострої необхідності» суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.
Фото: Shutterstock

Фото: Shutterstock

У Генеральному штабі Збройних сил України вирішили брати жінок на військовий облік лише за їхньою згодою. Про це йдеться в заяві Генштабу.

Відомство зазначило, що з 1 жовтня 2022 року жінок низки визначених спеціальностей мають брати на військовий облік військовозобов’язаних. Водночас під час проведення загальної мобілізації з початку повномасштабної війни на військову службу до ЗСУ та інших військових формувань призвали близько 1% жінок від загальної кількості мобілізованих. Більшість з них призначили на посади медперсоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів та кухарів.

Читайте також: Чи можуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня. Роз'яснення юриста

У Генштабі зазначили, що наразі в ЗСУ залишається потреба в жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки та харчових технологій. Проте, за їхніми словами, в Україні на сьогодні «немає гострої необхідності» суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

«Зважаючи на це, Головним управлінням персоналу Генерального штабу ЗСУ опрацьовано пропозиції щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою. Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду в державі»– додали в Генштабі.

Нагадаємо, що з 1 жовтня почне діяти нова система взяття жінок на військовий облік. З'явилася інформація про те, що жінкам, представницям 14 спеціальностей, можуть обмежити виїзд за кордон. Наразі перелік стосується 14 спеціальностей та професій, серед яких: харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік і оподаткування, психологія, поліграфія, соціальна робота та соцзабезпечення та інше. Представник ради комітету з питань верховенства права Національної Асоціації Адвокатів України Броніслав Тоцький у коментарі Tvoemisto.tv пояснив, що спеціального закону про обмеження виїзду за кордон немає.

Також зазначимо, що заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила про те, що інформація про мобілізацію жінок в Україні виявилася російським фейком.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!