Жовківський заповідник передадуть в управління Львівській галереї мистецтв

1900 0
Працівники заповідника не погоджуються з рішенням та написали листа міністру культури Олександру Ткаченку з проханням пояснити причини такого рішення.
Фото: дивись.інфо

Фото: дивись.інфо

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) передає Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві в управління Львівській національній галереї мистецтв. Про це повідомляють у пресслужбі МКІП. 

«Одним із ключових елементів цієї програми є об’єднання локальних об’єктів (заповідників, пам’яток) у межах крупніших інституцій, що мають більше системних спроможностей і здатні налаштувати управлінські процеси за найкращими європейськими стандартами», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Олеський замок на Львівщині внесуть до держреєстру пам'яток України

Уже розпочали процедуру передачі Державного історико-архітектурного заповідника. У міністерстві переконані, що це дасть змогу, зокрема, залучити реставраторів, екскурсоводів та інших фахівців, забезпечити експозиційне наповнення нині порожніх приміщень, включити об’єкти до європейських туристичних путівників і маршрутів тощо.

Крім того, після передання заповідника Львівській національній галереї мистецтв його працівники можуть очікувати на суттєве збільшення заробітної плати – в середньому втричі.

Однак працівники заповідника не погоджуються з рішенням та написали листа міністр культури України Олександру Ткаченку з проханням пояснити його причини. Вони стурбовані, що без відома трудового колективу і керівництва вирішують долю унікального комплексу пам'яток Жовкви. Об’єктивних причин для ліквідації заповідника не бачать, оскліьки установа працює у нормальному режимі, 25 років успішно виконує покладені на неї статутні завдання.

Додамо, що Мінкульт обіцяє наступного року взятися за реставрацію оборонних мурів у Жовкві.

Для довідки

Заповідник створений у 1994 р. на основі ренесансних пам'яток поч. XVII ст. в історичному центрі міста Жовкви. Його площа становить 27 га. Додатково є визначена охоронна зона навколо заповідника. Окрім цього, встановили межі території регулювання забудови та підохоронна зона ландшафту загальною площею 270 га.

Основна мета створення заповідника — забезпечення охорони, вивчення, реставрації та належного використання унікального комплексу пам’яток архітектури, містобудування, історії та природи м. Жовкви.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!