Журналіст через суд скасував заборону російськомовної музики та фільмів на Львівщині

3237 1
Наступного тижня Львівська обласна рада подасть апеляцію на це рішення.
Ілюстрація: lviv1256.com

Ілюстрація: lviv1256.com

Вчора, 16 січня, Львівським адміністративний суд ухвалив позов щодо скасування рішення Львівської обласної ради по мораторію на російськомовний культурний продукт. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомили в прес-службі Львівського адміністративного суду.

Позивачами в справі виступили Громадська організація «Всеукраїнський громадський рух «Український вибір – Право народу», а також Сергій Іванов-Малявін та Роман Лихачов.

Читайте також: Як працюватиме заборона на російськомовну музику та фільми на Львівщині

За словами одного з позивачів, львівського видавця Сергія Іванова-Малявіна, рішення Львівської обласної ради про заборону російськомовного культурного продукту суперечило українській Конституції.

«Я подав позов з двох причин: зухвале порушення місцевими законотворцями української Конституції та бездіяльність державних органів, які мають її захищати. Під час підготовки рішення щодо мораторію юридична служба попереджала щодо невідповідності цього рішення облради українському законодавству. Під час прийняття рішення № 745 цю слушну фахову оцінку проігнорували в Облраді», – повідомив видавець в коментарі Tvoemisto.tv.

Також Сергій Іванов-Малявін, каже, що на засіданні були присутні юристи Львівської обласної ради. Втім, начальник юридичного відділу ЛОР Андрій Мельник в коментарі Tvoemisto.tv спростував цю інформацію.

«Обласна рада участі в засіданні не брала. Ми подавали клопотання по відкладенню розгляду справи, однак суд його проігнорував. Тим самим не дав можливості обласній раді захищатися. Був представник Львівської обласної державної адміністрації, але він виступав на засіданні як третя особа, а не як представник обласної ради. В нас є документи, які підтверджують, що всі представники юридичного відділу обласної ради були задіяні по інших справах», – заявив в коментарі Tvoemisto.tv Андрій Мельник.

Читайте також: Адмінка за шансон. Чи може Львів ефективно протистояти російськомовній попсі

Також юрист ставить під сумнів можливість позивачів звертатися до суду з відповідним позовом, адже, на його думку, мораторій Львівської обласної ради жодним чином не порушував права громадян.

«Один з позивачів – громадська організація "Український вибір". Ця громадська організація  зареєстрована в Києві. Обласна рада прийняла рішення, яке стосується території Львівської області. Яким чином це може порушити права київської громадської організації? По двох інших позиціях ми ставили аналогічні питання. Позивачі не усвідомлювали, що означає рішення обласної ради і наводили абсолютно незрозумілі аргументи, наприклад "я люблю читати літературу російською мовою, а мені тепер не можна". Мораторій стосувався виключно публічного відтворення: російськомовні концерти і театральні постановки, фільми російською мовою. Вдома кожен може читати книжки, чи дивитися телебачення російською», – сказав Андрій Мельник.

За словами керівника юридичного відділу ЛОР, жодних порушень прав громадян не було, як і не було надано доказів таких порушень. Тепер в Обласної ради є 30 днів для подання апеляції з цього питання. Якщо почнеться розгляд апеляційної скарги, то мораторій на російськомовний продукт діятиме в області ще, як мінімум, три-чотири місяці.

Читайте також: У Львові пропонують заборонити російську музику в закладах

«У межах тижня будемо звертатися з апеляційною скаргою. Ми не погоджуємося по суті прийнятого рішення, трактуванню законодавства і дотриманні процесуальних вимог. Також не знаємо мотивації судді, але можемо її передбачити. Суд вирішив не вникати в суть справи, а за відсутності представника обласної ради розглянути її. Тільки за умови, що ми програємо апеляцію, мораторій скасують за 3-4 місці», – пояснює Андрій Мельник.

Додамо, що Сергій Іванов-Малявін є директором і видавцем ділового журналу «Галицькі контракти», перший номер якого вийшов у Львові у 1990 році. Роман Лихачов є адвокатом з Харківщини. На своїй сторінці у Facebook він повідомив, що займався позовом проти Львівської облради заради російських знаменитостей, які підтримують українців. Також він зазначає, що в процесі позивачів підтримувала Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Нагадаємо, що 18 вересня минулого року Львівська обласна рада вирішила впровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території  області. Ініціатором цього рішення став «свободівець» Руслан Кошулинський. У тексті рішення зазначено, що мораторій діятиме до повного припинення окупації території України. 

Андрій Костюк


Читайте також:
17 Січня, 2019 15:04
666 ... та оті патрійоти ( в Одесі на таких кажуть -- айдіоти) мають ще багато чого , що можна заборонити у Львові із "російськомовної" культури ... от . наприклад , оте -- " ..Волга впадает в Каспийскоке море .. лошади едят овёс и сено.." ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!