Політична реклама

Жителі Львівщини з прикордоння зможуть на довше їздити до Польщі

3881 0
Українцям, які є учасниками малого прикордонного руху, буде легше та дешевше перетинати кордон. Це пов'язано зі змінами, внесеними до угоди про малий прикордонний рух між Україною та Польщею. Про це розповів директор департаменту консульської служби МЗС України Андрій Сибіга.

Він розповів, що відповідно до цих змін громадяни України, які є учасниками малого прикордонного руху, зможуть перебувати у Польщі 90 днів (раніше можна було лише 60 днів), а відлік перебування нараховуватиметься із дати останнього в’їзду. Кожен другий та наступний дозволи на в’їзд, які будуть видаватися українцям, будуть безкоштовними, інформує Вголос.

«Станом на сьогодні Угода (текст угоди про малий прикордонний рух) охоплює понад 900 тисяч громадян України, які, переважно, проживають на Львівщині. За нашими арифметичними, грубими, підрахунками, ці зміни дозволять зекономити українцям близько 18 млн євро», – сказав Андрій Сибіга.

Він додав, що буде також внесено зміни до переліку населених пунктів, які охоплює Угода. (детальний перелік всіх населених пунктів, які підпадають під угоду).

Водночас генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд наголосив, що Угода про малий прикордонний рух між Польщею та Україною є не до кінця рівною, оскільки українці повинні отримувати візи для руху в межах тридцятикілометрової зони, а поляки не потребують жодних дозволів на перетин кордону.

Довідка:

Прикордонна зона – це територія адміністративних одиниць України та Польщі, яка не перевищує 30 кілометрів від спільного кордону. Мешканцями прикордонної зони вважаються особи, які постійно проживають у прикордонній зоні не менше трьох років.

Дозвіл на перетин кордону в межах місцевого прикордонного руху видається компетентним органом Республіки Польща, яким є консул. Відповідно: громадянам України, що проживають на території львівського консульського округу - Консул РП у Львові, мешканцям луцького консульського округу – Консул РП у Луцьку.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!