На яку субсидію можуть розраховувати львів'яни в опалювальному сезоні

1140 0
Якщо подати заяву до кінця вересня, споживачам повернуть субсидію від травня.

Понад 113 тисяч мешканців Львівщини отримують субсидію. На початку опалювального сезону ця цифра зросте приблизно на 10-15 тисяч сімей. Загалом кількість тих, хто отримуватиме компенсацій від держави за комунальні послуги на цей опалювальний сезон, все ж трохи зменшиться. Це спричинили нові обмеження, що стали чинними в травні цьогоріч, – повідомляє у коментарі Tvoemisto.tv начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту населення ЛОДА Василь Гельбич.

Тим, хто встигне подати заяву до кінця вересня, повернуть субсидію з травня цього року. Якщо мешканці подадуть заяву в жовтні, субсидію їм призначать вже на опалювальний сезон. 

Читайте також: З 1 жовтня в Україні здорожчають комунальні тарифи

«Ввелися обмеження для призначення субсидій для тих, хто має понад два житлові приміщення у власності, зокрема, в міській місцевості, сільська не враховується. Також компенсацію не отримають ті, хто має на депозитному рахунку більше 100 тисяч грн, або ж працює неофіційно за кордоном, і члени сім’ї не можуть підтвердити їхнє офіційне працевлаштування/місцеперебування», – каже він.

Крім того, не охоче сплачують рахунки за комунальні послуги боржники, через що зменшується внутрішня кількість субсидіантів.

Натомість на субсидію мають право мешканці, які проживають (зареєстровані) у житловому будинку площею не більше 230 кв. м, або у квартирі, площа якої не перевищує 130 кв. м. Допомогу призначають одній із зареєстрованих осіб, беручи до уваги всіх решта.

«Загалом субсидію на компослуги можуть отримати люди, які мають невеликий дохід, і коли їхній майновий стан дозволяє призначити їм житлову субсидію. Також якщо в сім’ї є троє і більше дітей, відсутній транспортний засіб, рік випуску якого менше 5 років, або два транспортні засоби, не менше 15 років. Коли сім’я не має боргів за комунальні послуги, а працюючі члени сплачують єдиний соціальний внесок», – пояснює начальник відділу житлових субсидій, соціальних виплат та допомог.

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Якщо в будинку/квартирі проживають неповнолітні діти, позбавлені батьківської піки та/або недієздатні особи працездатного віку, над якими встановили опіку, житлову субсидію призначають за заявою опікуна. Її можуть і призначити за фактичним місцем проживання людини, яка орендує житло на підставі договору найму або індивідуальним забудовником, будинки яких не прийняті в експлуатацію. Якщо житло винаймають внутрішньо переміщені особи, то субсидію їм призначають без договору найму.

Мешканці Львова та області можуть подати заяву на призначення субсидії в будь-який час. Тоді допомогу призначать із того місяця, коли подали документи. Щодо розміру житлової субсидії для домогосподарств, то для кожної сім’ї він визначається індивідуально. Важливо знати житлову площу, кількість прописаних (чи тих, хто проживає) та їхній дохід.

«Субсидія може бути 100 грн, а може й 3 000 грн. Треба брати до уваги склад сім’ї. Наприклад, якщо це двоє пенсіонерів, які проживають на невеликій площі і в них – мінімальна пенсія, то субсидія буде великою. Крім того, треба знати вартість послуг, які вони споживають. Думаю, в середньому субсидія на опалювальний сезон становитиме, які минулого року, близько 2 000 грн. Звісно, у разі зростання тарифі на послуги розмір державної допомоги теж збільшиться», – додає Василь Гельбич.

На сьогодні за кількістю сімей, які отримують субсидію, лідирують Львівський, Золочівський, Самбірський та Стрийський райони.  

Читайте також: Як оформити субсидію онлайн. Покрокова інструкція

Нагадаємо, що подати заяву на призначення державної допомоги мешканці Львова та міст обласного значення можуть у ЦНАПах або відділах соцзахисту. У районах це також можна зробити у ЦНАПі, відділі соцзахисту ОТГ, або ж у старост громади. Крім того, така можливість доступна і на сайті Міністерства соціальної політики. До кінця року функцію подачі заяви на призначення субсидію обіцяють запустити ще й у додатку ДІЯ.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!