Зі Львова у Лісабон на велосипедах. Як друзі втілюють мрію юнака із ДЦП

7055 1
Менше, аніж за місяць, 13 серпня троє юнаків вирушать у мандрівку зі Львова до Лісабона на велосипедах. Їхній маршрут пролягатиме через 13 країн. Олег та Сашко вже відвідали більшість із них, але відправляться у подорож тривалістю 100 днів, щоб здійснити мрію свого друга Івана, який від народження має легку форму ДЦП. Для Tvoemisto.tv учасники проекту, що вже відомий за назвою «on 3 wheels», розповіли деталі незвичайної мандрівки і далекоглядні плани.
На фото зліва на право Олег, Іван та Олександр

На фото зліва на право Олег, Іван та Олександр

Мандрівка через 13 країн як початок проекту, що здійснюватиме мрії

Як розповіли Tvoemisto.tv друзі зі Соснівки, їхній проект спрямованій цілком і повністю на Івана, який хворий на ДЦП і має велике бажання здійснити мрію – добратись до Лісабона.  Разом хлопці хочуть довести, що люди з ДЦП та іншими фізичними вадами, можуть втілювати будь-які мрії, якщо мають підтримку.

«Подорож розплановано приблизно на 100 днів. У нас немає ідеального графіка, будемо орієнтуватися на стан Івана. Також ми хотіли б, все ж, залишити ось цю романтику незапланованої мандрівки»,  – каже Олег Савчук і додає, що цією мандрівкою вони хочуть започаткувати цілий всесвітній рух допомоги людям, які не можуть мандрувати самостійно.  «Саме тому під час нашої мандрівки ми збиратимемо кошти, щоб допомогти неповносправним людям мандрувати», – розповідає хлопець.

Трихколісний велосипед за 3,5 тисячі євро друзі привезли для Івана із Німеччини. Транспорт подарували благодійники. Наразі хлопець багато тренується, щоб підготуватися до подорожі. Вдень друзі проїздять близько 80 км, адже саме стільки планують долати щодня у подорожі.

Про зустрічі, маленькі мандрівки та великі цілі трьох товаришів

Олег Савчук загорівся ідеєю здійснити мрію друга і започаткувати рух, що допоможе людям з інвалідністю подорожувати. 24-річний юнак здобув освіту у Польщі. А зараз мешкає у Соснівці. Займається туризмом та мандрує автостопом чи на велосипеді, вже відвідав близько 30-ти країн, і хоче це захоплення перетворити у професію. Олег пригадує, що із першої зустрічі зрозумів, що вони з Іваном потоваришують.

«Ми познайомилися з Іваном близько трьох років тому. Я приїхав у село і ми з подругою пішли на дискотеку. Там я його і побачив. Він танцював, опершись однією рукою на ходулі. Це мене дуже вразило, адже люди з інвалідністю не дуже люблять виділятись, тим паче у селі, а Іван зовсім не те не зважав. Я дочекався кінця дискотеки і підійшов до нього познайомитися. Він виявився неординарною та оригінальною людиною у всьому. Після того ми почали тісніше спілкуватися.

У той час Іван дуже захопився кіньми та їздою верхи. Ми на Різдво вирішили йому зробити подарунок і придбали у Польщі сідло», – пригадує Олег.

Після того, як юнак дізнався про мрію свого друга відвідати столицю Португалії, одразу почав планувати цю мандрівку. «Вже зараз ми працюємо над отриманням візи, – розповідає Олег. – Плануємо стартувати зі Львова 13 серпня. Лікарі не мають заперечень щодо тривалої подорожі, адже Іван повністю здоровий, лише має проблеми опорно-рухового апарату».

Як розповів Олег Савчук, хлопці планують мешкати переважно у наметах та 2–3 рази на тиждень зупинятимуться в хостелах, кемпінгах чи готелях.

Іван Маслюк нещодавно відсвяткував 20-річчя. Мешкає у с. Березівка, що за 60 км від містечка Соснівка. Від народження має ДЦП, проте ніколи не нарікає на здоров’я, адже решта органів Івана – цілком здорові.

Іван розповідає, що мрія побачити Лісабон народилася разом із бажанням проїхати із одного кінця Європи в інший. «Я хочу побачити Атлантичний океан. Із цими хлопцями ми вже були в Карпатах, зокрема піднімалися на вершину г. Маківка та г. Високий Верх. Також разом трохи мандрували Україною, плавали на байдарках, їздили на конях тощо. Я зрозумів що із цими хлопцями можна зробити якийсь мегатріп. Я впевнений, що вони мене не залишать», – каже юнак.

Хлопець зізнається, що мандрівка приваблює його, насамперед, новими знайомствами та досвідом: «У першу чергу чекаю багато нових знайомств у подорожі. Адже люди є основним ресурсом кожної країни і створюють її колорит. Хочеться незабутніх вражень від дороги і подорожі. Я ще не думав про те, що буде потім. Зараз у нас так «вкорінилася» ідея цієї мандрівки, що ми хочемо це довести до кінця. Це мрія, яка вже перейшла до стадії плану».

Сашко Луцик знає Олега ще зі школи – вони були однокласниками у Соснівці. Потім хлопці разом навчалися у Польщі та подорожували. А зараз – вони разом поїдуть у мандрівку через 13 країн, щоб здійснити мрію свого товариша Івана.

«Ми з Іваном познайомилися на відкритті Travel Club у Соснівці. Олег вже розповідав мені про нього, а на цей захід він привіз Івана зі села. Вже тоді ми подумали, що потрібно організувати якийсь проект із ним, а після відкриття клубу почали тісніше співпрацювати», – каже Сашко.

Хлопець розповідає, що для нього Європа вже не цікава, як континент для відвідування. Але вони показати хочуть її Іванові, тому, навіть не роздумуючи, погодився їхати.

Як долучитися до проекту

Загальний бюджет мандрівки складає 12 тисяч гривень разом із візами та необхідним спорядження. «Нам вже вдалося багато грошей зібрати, завдяки небайдужим людям. Зараз бракує 4-х тисяч. Якщо не вдасться їх зібрати тут – дозбируватимемо по дорозі», – каже Олег.

Реквізити для допомоги:

Номер катки Івана Маслюка: Приват Банк 5168 7423 5090 3633

Аor foreigners:

ALIOR BANK

IBAN: PL61 2490 0005 0000 4000 68 14 41 59

SWIFT: ABPPLPW

Oleh Savchuk (+380 63 154 32 65).

Детальніше про проект читайте за посиланням.

Читайте також: ДЦП успіху і щастю не перепона. Історія львівського перекладача

Розмовляла Наталія Середюк

Фото Назарія Юськіва


Читайте також:
21 Липня, 2016 22:14
Олег Савчук Дякуємо за підтримку! ОСь посилання на наш проект, долучайтеся поширюйте, змінюйте світ на краще! [***]s://[***].facebook.com/on3wheels/
[***].on3wheels.org
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!