З’їдений бюлетень та прихована агітація. Як львів’яни порушували закон про вибори

2168 0
Станом на 16:30 правоохоронці зафіксували 42 порушення, але правдивих із них – небагато.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Сьогодні, 21 липня, львів’яни обирають новий парламент. Без порушень виборчого законодавства із сторони місцевих кандидатів і зі сторони виборців не обійшлося.

За даними відділу комунікації ГУ Нацполіції у Львівській області, станом на 16:30 до поліції Львівщини надійшло 42 звернення про можливі порушення виборчого законодавства. За кожним повідомленням поліцейські проводять перевірки, за шістьма з них вже складені  протоколи про адміністративні правопорушення. Очільник обласної поліції Валерій Середа каже, що за одним повідомленням можуть відкрити кримінальне провадження.

Читайте також: Українці обирають нову Верховну Раду. Усе про вибори у Львові та області. Оновлюється

Найбільш курйозне порушення зафіксували на одній із дільниць 115 округу, повідомляє КВУ Львівщини. Туди прийшла голосувати 94-річна жінка, яка, за документами, мала би голосувати вдома. Вона наполягала на тому, щоб зробити це на дільниці. Члени ДВК провели засідання і дозволили їй голосувати на місці, але бюлетені вона мала вкинути у переносну скриньку.

Жінка наполягала на тому, що хоче вкинути бюлетені у стаціонарну скриньку. Конфлікт тривав майже 4 години, протягом яких виборчиня встигла заснути і прокинутись. Зрештою вона порвала і намагалась з’їсти бюлетені. Залишки забрали члени ДВК, їх позначать як зіпсуті документи.

У 117 окрузі, повідомляє Громадське, недосвідчені члени ДВК видали одній жінці для голосування за мажоритарника одразу 10 бюлетенів. Виборчиня вкинула у скриньку усі. Відтак, скриньку опечатали, хоча й не одразу.

Читайте також: Львів'янин очолив виборчу комісію в Антарктиді. Фото

Також подекуди були спроби проголосувати із закордонним паспортом замість українського або за посвідченням водія. Окрім того, поліція фіксувала розпивання пива та появу у нетверезому вигляді в громадських місцях, неправдиві виклики спеціальних служб тощо.

Спостерігачі громадянської мережі «Опора» у свою черги повідомляють про порушення із сторони львівських мажоритарників, частина яких продовжувала агітувати у день тиші та у день голосування. Також виявлено приховану агітацію на виборчих дільницях.

Водночас у поліції кажуть, що системних порушень, що можуть вплинути на визнання виборів на Львівщині недійсними, не було.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!