Літак МАУ ймовірно збила іранська ракета, – ЗМІ

2136 0
Ракету «земля-повітря» «Тор-М1» ймовірно виготовили у Росії.
Фото: ivnanews.ir

Фото: ivnanews.ir

Український літак МАУ, який 8 січня розбився біля столиці Ірану Тегерана, могли збити зенітно-ракетною системою. Про це журналу Newsweek заявили у Пентагоні, старший американський розвідник та іракська розвідувальна служба.

Читайте також: Під Львовом розбився вантажний літак. 5 людей загинули. Оновлюється

Зазначається, що літак зазнав удару ракетою «земля-повітря» «Тор-М1», виробленою в Росії. Один представник Пентагону і високопоставлений представник розвідки США повідомили, що інцидент був випадковим. Випадковість інциденту підтверджують і джерела CNN, у Пентагоні, мовляв, іранські війська помилково збили український літак, коли побачили щось на своєму радарі, що навело їх на підозру про атаку.

Літак МАУ загорівся і впав за кілька хвилин після вильоту з аеропорту, недовго після того, як Іран запустив ракети по військових базах США в Іраку.

Джерела The Guardian у американській розвідці повідомляють, що ідентифікували ознаки використання іранської зенітної ракетної батареї, яку активували незадовго до катастрофи літака. Ідентифікували й інфрачервоний слід від двох можливих запусків ракет, за якими незабаром послідував інфрачервоний спалах від палаючого літака.

Центральне командування США відмовилося коментувати це питання. У середу, 8 січня, в мережі почали поширюватись зображення нібито фрагментів ракети «Тор М-1», яку, як кажуть, знайшли у передмісті на південний захід від Тегерана.

Знімок, нібито зроблений на місці катастрофи лайнера Boeing 737-800 МАУ, опублікував у Твітері користувач під іменем Ashkan Monfared.

Секретар Ради Безпеки України Олексій Данилов заявив, що версія про збиття українського літака в Тегерані ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Тор» російського виробництва є однією з тих, які розглядають українські фахівці, що зараз працюють у Ірані.

Нагадаємо, учора вранці в Ірані, неподалік Тегерана, розбився пасажирський лайнер МАУ, на борту якого були 176 людей, із них 11 – громадяни України. Попередньою причиною авіатрощі називають загорання двигуна літака в повітрі. Сьогодні в Україні оголосили День жалоби, а українським авіакомпаніям на невизначений термін заборонили літати над Іраном. Тим часом іранські слідчі заявили, що частина даних із чорних скриньок літака МАУ втрачена.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!