На правах реклами

Зміни до Конституції. Думки про децентралізацію та ризики

1843 0
Питання децентралізації зараз – не так болюче, як не до кінця зрозуміле. Верховна Рада у першому читанні погодилася внести зміни у Конституцію щодо децентралізації влади. За це проголосували 265 депутатів. Та які загрози несуть в собі зміни до Конституції України? Про це Tvoemisto.tv розпитало лідера політичної партії «Громадський Рух» Народний Контроль» Дмитра Добродомова.
фото: прес-служба "НК"

фото: прес-служба "НК"

«Я голосував проти змін до Основного Закону України через спосіб прийняття, а також через змістову частину. Щодо способу прийняття, то Конституція не належить ані Президенту, ані жодній з політичних партій, вона належить народові України. І без широкого обговорення, зміни приймати не можна. Я особисто виступаю за децентралізацію. Це європейська модель розвитку країни. Так живе уся Європа», – розповів Добродомов. 

За словами депутата, якщо уважно читати пункти, які там пропонуються, то це швидше централізація, яка може призвести до узурпування влади.

Тому ось основні ризики внесення змін до Конституції щодо децентралізації:

1. Введення нової посади – префекта, який виконуватиме контрольні функції і догляд над тим, аби місцева рада не перевищувала свої повноваження. Особисто призначається Президентом. Місцеві громади навіть не можуть висловити свою недовіру.

2. Добровільне об’єднання громад. Ключове слово добровільне. Там є цікаве положення, що при відмові від добровільного об’єднання є серйозні фінансові втрати і це перетворюється на добровільно-примусові об’єднання. 

3. Особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. Ці запитання викликають все більше і більше занепокоєння.

«Ми першими виступали за публічне обговорення Конституції, з експертами, громадськими організаціями. Але, на жаль, цього не було зроблено. Навіть в залі Верховної Ради депутатам не дали можливість пройти повну процедуру для обговорення таких важливих змін», – підсумував Добродомов.

 «Ми проти особливого статусу Донбасу, бо це де-факто означає федералізацію країни. Україна – унітарна держава. Тому ми ПРОТИ виокремлення будь-яких регіонів. Переусім ми повинні захищати інтереси України, а не Москви, Європи чи США. Таким проектом змін до Конституції центральні органи хочуть збільшити свої повноваження», – каже керівник Львівського обласного осередку політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Валерій Веремчук.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!