Змінювати район для себе. Про що говорять мешканці Сихова

5101 0
Мешканці Сихова пишаються своїм районом, створили про нього інтерактивну гру та переконані, що інші райони Львова мають брати з них приклад.
Фото: LVIV.COM

Фото: LVIV.COM

Про те, як розвивати 150-тисячний район, щоб у ньому відчували себе комфортно і мешканці, і туристи, говорили під час дискусії про Сихів у культурно-освітньому центрі імені Довженка, в межах святкування 762-ї річниці Львова. 

Модераторка Оксана Гузь (заступниця директора «Культурно-освітнього центру імені Олександра Довженка») запропонувала учасникам дискусії поділилися своїми асоціаціями про район. Для них Сихів це місце роботи, особливі люди, простір для ідей, дім, перспектива. 

Активісти акцентують на стрімкому економічному, інфраструктурному і культурному розвитку району, адже нещодавно ухвалили стратегію розвитку громади. 

Читайте також: Для чого Сихову потрібна така стратегія розвитку

Серед актуальних проблем Сихів досі лишається спальним районом на 70%, і наразі в людей немає особливих причини відвідувати його. Як говорить Андрій Рущак, співзасновник ГО «Кращий Сихів», насамперед треба робити район для сихівчан, і тоді він стане привабливішим для інших, зокрема й для туристів. Наприклад, активіст розповідає, що під час створення Скверу Гідності виходили з потреб людей, а не думки просто створити нову локацію.

Читайте також: Спальний чи культурний: яке майбутнє у Сихова

Оксана Гузь нагадала, що серед сихівчан доволі сильною є «сихівська ідентичність». Так, за результатами опитування, проведеного «Інститутом міста» у 2017 р., 44,5% сихівчан вважають себе «мешканцями Сихівського району», 21,7% «мешканцями мікрорайону». Останніх, нагадаємо, є чотири «Боднарівка», «Сихів-Іскра-Шувар-Козельники», «Санта-Барбара», «Старий Сихів». 68,7% опитаних відповіли, що пишаються тим, що є мешканцями свого району.

Читайте також: Хто такі сихівчани і чого вони хочуть. Результати опитування

До дискусії долучилася Наталія Мисак із «Групи 109» переможців конкурсу з реконструкції площі Довженка. Вона стисло розповіла ідею, закладену в основу проекту. «Ми хотіли зберегти кількість зеленого простору на площі, а також створити можливість для багатьох сценаріїв, які могли би там відбуватися. Відповідно, ділимо простір на дві менші площі з різними властивостями. Одна в невеличкому заглибленні; таким чином вона створює камерний зелений простір, де ви можете прийти відпочити, а з іншого боку територія, яку можна переобладнати для масових заходів. Друга частина більш транзитна, урбанізована»розповіла дослідниця. 

Читайте також: Сади на дахах і тролейбус до «Кінг Кросу». Що будуватимуть на Сихові

Для Володимира Гоя, співзасновника ГО «Рідний Сихів», територія району є пріоритетнішою, ніж центр Львова. Впродовж останніх років жити в Сихові стало престижно, і цьому сприяє об'єднання мешканців для перевтілення простору району. Такі історії успіху, переконані активісти, можуть використовувати й інші райони Львова й цілі міста. 

Після обговорення Христина Бойко, координаторка освітніх програм Центру міської історії, презентувала інтерактивну гру «Сихів. Вподобай і поділись». 

Працювати над задумом почали в серпні 2017 року для залучення мешканців до спільного осмислення питання міста та району, їхнього минулого та майбутнього. У створенні гри брала участь група з дев'ятьох юних сихівчан, віком 10-16 років. 

«Ми мали точкові зустрічі з експертами та експертками з архітектури, урбаністики, промоції, з ілюстраторами. Але окрім цього, пізнавали та досліджували простір: у прогулянках, пошуках місць, у розмовах із мешканцями та мешканками, які пам'ятають далекий чи близький Сихів»говорить Христина Бойко. 

Основний елемент гри ілюстрована карта-путівник, яка містить зображення основних локацій Сихова. Тут відомі храми, площі, пам'ятки, парки і навіть магазини. Творці наголошують: мапа – суб'єктивний погляд розробників і розробниць, тому не могла вмістити всі об'єкти району. Інші елементи набору: міська гра -квест«Деталі важливі» (10 карток), настільна гра з елементами міста на основі гри «Dobble», кубик, стікери. 

Грати можна по-різному:

1. «Деталі важливі». Поділитися на команди, вийти на місцевість і шукати елементи, зазначені на спеціальних картках – наприклад, жовтий колір, бордюр, людей із бородою, номер 8 тощо. Знайдений об'єкт треба зафіксувати на мобільний і відзначити стікером на мапі. Про тривалість гри краще домовитися завчасно.
2. За допомогою іншого набору карток можна побавитися у гру на кшталт «Dobble» — пошук однакових елементів на швидкість. Такі картки згодилися б і на шкільних уроках: наприклад, під час вивчення іноземних мов, географії тощо.

Наразі виготовлено 100 комплектів гри; їх можна знайти в бібліотеках і навчальних закладах міста. Анонсували також електронну версію. 

Анна Єгорова

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!