«Знаємо, що вони живі», – Єрмак про повернення додому оборонців «Азовсталі»

1318 0
Він висловлює надію, що згодом розпочнуть активну фазу обміну.
Українські бійці на заводі "Азовсталь"/Фото: Дмитро Козацький

Українські бійці на заводі "Азовсталь"/Фото: Дмитро Козацький

Полонені оборонці заводу «Азовсталь» живі, однак чітко сказати, в яких умовах їх утримують, неможливо. Про це в інтерв’ю виданню «Лівий берег» повідомив очільник Офісу Президента Андрій Єрмак. 

«Сьогодні це головне завдання, в тому числі ГУРу. Знаємо, що вони (азовці – ред.) живі. Що стосується умов, це питання теж відстежується. Сказати чітко, в яких вони умовах, ми наразі не можемо. Але ми точно знаємо, що вони живі. ГУР постійно тримає це на контролі, з деякими з них є зв’язок, і процес щодо їх звільнення не зупиняється ні на годину. Я дуже сподіваюсь, що наразі він ввійде в свою активну фазу, і ми почнемо повертати наших героїв до України», – пояснює він. 

За словами Єрмака, процес складний, і в ньому багато хто задіяний, зокрема, Головне управління розвідки. Офіс президента, за словами його очільника, детально поінформований.

Читайте також: Верховна Рада підтримала ратифікацію Стамбульської конвенції. Що це означає

Говорячи про часові рамки обміну, він наголошує: «Оскільки перемовини і консультації ще тривають, кожна деталь має значення, процес дуже непростий. Я знаю точно, що завданням на першому етапі було збереження життя наших героїв. Це завдання ГУР виконало. Сьогодні вони займаються другим етапом – їх поверненням».

Нагадаємо, за словами президента України Володимира Зеленського, у російському полоні перебувають понад 2,5 тисячі захисників «Азовсталі». Визволенням цих полонених займається розвідка Міністерства оборони. Він наголосив, що не сприймає серйозно слова росіян і бойовиків «ДНР» про наступну долю полонених, і вважає це лише піаром. Окрім того, зауважив, що, на його думку, окупантам невигідно вдаватися до тортур щодо бійців з «Азовсталі», оскільки ті стали «публічними полоненими».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!