На правах реклами

Знати свої права: як львів’яни можуть впливати на міську владу?

2973 0
Для того, аби громада могла ефективно впливати на місцеву владу та брати участь в управління містом, у Львові працюють над створенням громадського бюджету, громадських рад та удосконаленням роботи електронних петицій. Про це Tvoemisto.tv розповіли в.о. начальника управління Секретаріат ради Юрій Лукашевський та начальник відділу громадського партнерства ЛМР Орест Файфурка.
Фото: karpaty.kurorts.com

Фото: karpaty.kurorts.com

Моніторинг інформації

Кожен львів’янин задля того, аби контролювати міську владу, має змогу отримати всю необхідну інформацію на сайті www.lvivrada.gov.ua. Тут можна знайти всі нововведення: проекти ухвал, карту питань порядку денного, карту бюджету розвитку міста та останні ухвали щодо земельних питань (світлини об’єкту, тощо).  Також можна в онлайн режимі дивитись трансляцію пленарного засідання депутатів міської ради. Таким чином, завдяки всебічному інформуванню, жителі Львова можуть гнучко реагувати на ті чи інші питання, які їх турбують, тощо.

Фідбек: як повідомити про свою проблему?

Більшість побутових питань вирішується через гарячу лінію міста. Всі дзвінки є важливими для виконання і контролюються відповідними органами у міські раді. До прикладу, пропав люк, нема води, неякісно зроблена робота,– всі скарги потрібно подавати на гарячу лінію міста 297 59 11.

Впливати конкретніше: що дають громадські слухання львів’янам?

Громадські слухання діють у Львові ще з 2006 року. Здебільшого вони стосуються проектів рішень міської ради та містобудівних питань: детальні плани забудови,  зведення будівель, проблемні ділянки під забудову, тощо.  Вони регламентуються статутом міста та з 2011 року законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» . Громадські слухання – це можливість вплинути на  прийняття рішення владоюна початковому етапі. Минулого року було отримано 66 зауважень та пропозицій, відбулось загалом 24 слухання. Цього року вже проведено 17 слухань.

Що зміниться?

Зараз  великою проблемою є застарілий статут міста, який містить абсурдні норми щодо участі громадян у місцевому самоврядуванні, наприклад, потребу збирати 10 тисяч підписів, щоб подати місцеву ініціативу на розгляд міської ради, або неможливість мешканцям самостійно ініціювати громадські слухання без згоди на це місцевої влади. Більше про те, навіщо львів’янам статут міста та як долучитись до його створення, можна прочитати тут.

Зараз на часі – прописання чітких умов проведення та зміна організації ініціювання громадських слухань, адже основних мінусом у питанні громадських слухань є використання їх окремими представниками громадських активістів як шантаж для бізнесу. Основною перевагою громадських слухань є можливість львів’янам комунікувати між собою задля ефективного розвитку міста.

Місто активно працює над тим, аби удосконалити громадські слухання. Одним із важливих нововведень на унікальних проектів є дрон-зйомка детальних планів територій, яка запрацює вже незабаром і зробить громадські слухання ще прозорішими.

Електронні петиції як термометр для влади

За весь період подано близько 600 петицій, 7-8 % відхилено. Серед найпопулярніших звернень - інфраструктура та дороги. Зараз вже 18 петицій набрали більше 1 тис голосів. Наразі є одна петиція, яка перебуває на завершальній стадії запровадження в дію. Йдеться про WI-FIв центрі міста.

Основні вдосконалення, над якими зараз працює місто щодо покращення роботи електронних петицій, є впровадження реєстрації виключно через BankID, щоб уникнути накрутки голосів ,а також можливість коментувати петиції. BankID – це спосіб верифікації громадян через українські банки для надання адміністративних послуг через Інтернет. Авторизуватися за допомогою BankID вже можуть клієнти "Приватбанку" і "Ощадбанку". Детальніше про цю систему BankID можна прочитати на офіційному сайті

Зараз модератор сайту працює над запровадженням цих змін.

Що таке громадські ради і як до них потрапити?

Є 2 шляхи стати членом громадської ради. По-перше, за бажанням  керівника управління. Якщо він захоче створити при своєму управління громадську раду – то публікує оголошення на сайті ЛМР, далі встановлюється термін і всі бажаючі можуть подавати свої резюме. Серед формальних вимог - людина має бути рекомендована від ГО, яка працює у відповідній сфері, при якій буде створена ГР (громадська рада, - ред.) і біографія, більше обмежень нема. По-друге, це  коли представники п’яти громадських організацій самі ініціюють створення ГР при управлінні.

Положення про громадські ради прийняті ще  в березні. Дві громадські ради зараз на стадії створення. Цього року планується створення ще кількох. Громадські ради – це можливість фахового експертного спілкування між виконавчими органами і фаховими середовищами. Важливо, щоб ідеї були акцентовані саме громадою міста, звичайними львів’янинами-експертами.

Як розподілятиметься громадський бюджет Львова: основні деталі
Громадський бюджет Львова повинен становити не менше 1% від бюджету розвитку. Для Львова у 2017 році це буде близько 16 млн. грн. Всі проекти будуть поділені на дві категорії: малі та великі. Малі – це від 20 тис. грн. -до 200 тис. грн., великі – від 200 тис.грн. - до 3 млн.грн. Фінансування, відповідно, 60% на 40%. У Львові є 6 районів, отже виходить по 10% на кожен район. Для того, щоб подати малий проект, потрібно зібрати підписи 25 мешканців міста Львова, великий проект – це 50 підписів. Адміністрування конкурсу проводитиметься виключно в електронній формі, буде створено окремий сайт, на якому можна буде реєструвати свої проекти, а пізніше на ньому голосувати. Ініціювати виділення коштів на проект зможе практично будь-хто у Львові.  Подавати перші пропозиції для виділення коштів можна буде вже вкінці серпня.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!