Знесення храму-МАФу біля Десятинної: Господарський суд Києва призначив засідання на 8 лютого

975 0
Суд не підтримав клопотання представників УПЦ МП про перенесення розгляду справи
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Господарський суд Києва закрив підготовче засідання у справі щодо знесення храму-МАФу УПЦ (МП) на території Музею історії України і призначив судове засідання на 8 лютого. Про це повідомляє Укрінформ.
 

«Господарський суд м. Києва у складі судді Баранова …, розглянувши матеріали господарської справи за позовом Національного Музею історії України проти Релігійної громади УПЦ Десятинний Храм Різдва Пресвятої Богородиці … про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування запису права власності на нерухоме майно… ухвалив закрити підготовче провадження у справі № 910/9385/20. Судове засідання призначити на 8 лютого, на 10 годину 30 хвилин»– сказав суддя Дмитро Баранов.

Відповідача на засіданні представляв адвокат Дмитро Дорофеєв, ще один фахівець не з’явився, оскільки був залучений до справи в іншому суді.

Під час розгляду справи суд відхилив три клопотання зі сторони відповідача про перенесення засідання. Зокрема, однією з вимог стало проведення повторної земельно-технічної експертизи ділянки, де розташований храм-МАФ. За словами відповідача, за першої експертизи, яку доручили музею, не було присутнє керівництво релігійної громади.

Суд не задовольнив це клопотання, оскільки сторона релігійної громади не спростовує у заяві жодне з рішень експертів, а констатує відсутність керівництва, якому заздалегідь повідомили й про час, і про експерта.

«Право сторін бути присутніми не є обов'язком. Підставами для повторної експертизи є конкретні зауваження до висновку експерта. У клопотанні жодна теза експертів не піддається сумнівам»– підкреслили зі сторони позивача.

Нагадаємо, дозвіл на спорудження каплиці біля Десятинної церкви надав громаді УПЦ МП у 2004 році очільник НМІУ Сергій Чайковський. У 2012 році громада отримала право власності на будівлю, водночас земля залишилася у володінні музею. У 2021 році музей подав позов з вимогою знести храм на його території.

Станіслав Нестеренко

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!