«Золоту підкову Львівщини» та П’ятничанську вежу передають на баланс Міністерства культури

2624 0
Сьогодні комісія оглядає об’єкти і підписує акт прийому-передачі.
фото: Олександр Бистріков

фото: Олександр Бистріков

Комплекси замків, що входять до маршруту «Золота підкова Львівщини» – Золочівський, Олеський та Підгорецький, а також П’ятничанську вежу передають на баланс міністерства культури. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів речник Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Василь Мицько.

«Сьогодні працює виїзна комісія за участі представників міністерства, Львівської ОДА та галереї. Вони підписують акт прийому-передачі. Остаточне рішення буде затверджене наказом міністерства, сподіваємось, до кінця тижня», – говорить Василь Мицько.

Він пояснює, що після наказу міністерства галерея зможе нарешті займатись реставрацією та відновленням цих об’єктів, адже раніше вони були на балансі Львівської ОДА і галерея могла лише користуватись ними.

«Поточні ремонти ми, як галерея, маємо можливість і дозвіл проводити, звісно, без змін в архітектурі, конструкціях , естетиці споруди. Таких спроб вберегтися в наших старовинних приміщеннях багато. Це переважно тимчасові або косметичні речі перед капітальними ремонтами чи реставраціями, яких ми поки що не в праві проводити, на жаль», – розповідав Tvoemisto.tv Василь Мицько раніше.

Читайте також: Знищили і скопіювали. Що зараз у церкві в Славську, де вже немає Сосенка

Василь Мицько каже, що насамперед, почнуть із ремонту даху монастиря капуцинів в Олеську.

«Обвал даху монастиря капуцинів і став підставою для передачі комплексів на баланс міністерства. Ми би хотіли його цього року накрити, але ще вирішуємо, чи лише дах костел, чи ще додаткові частини, що так само не в найкращому стані», – говорить речник Галереї.

Після оформлення документів, за його словами, Галерея оголосить тендер на виготовлення проєктно-кошторисної документації, що триватиме, імовірно, кілька місяців.

«Восени плануємо почати роботи, щоб до негоди все було накрито. Робота буде виконана за наші, закумульовані до складного періоду, кошти», – каже Василь Мицько.

Щодо майбутніх масштабних реставрацій, то тут, додає він, потрібно буде залучати кошти меценатів і ґрантодавців, адже ідеться про дуже великі суми.

Читайте також: Підгорецький замок уперше за 79 років відкрили для відвідувачів

Нагадаємо, що у 2017 році ці об'єкти Львівська обласна рада планувала прийняти замки та ще три об'єкти культурної спадщини в комунальну власність, проте частина депутатів побоювалася, що таким чином їх хочуть приватизувати. У березні торік депутати Львівської облради дали згоду на безоплатну передачу Міністерству культури низки об’єктів нерухомого майна, що належать до культурної спадщини, зокрема й замків.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!