Зупинити реваншистів і регіоналів. Із чим ідуть на вибори Микола Княжицький та Валерій Веремчук

1792 0
Як держава може допомогти вирішити проблему з львівським сміттям та чиї інтереси має відстоювати депутат у парламенті.
Фото: novezakarpattya.com

Фото: novezakarpattya.com

Медіа-хаб «Твоє місто» в межах інформаційно-просвітницького проекту «Свідомі вибори» продовжує цикл відеодебатів, присвячених висвітленню парламентських виборів 2019 року. Участь у дебатах беруть як представники списків партій, так і кандидати-мажоритарники, а також експерти проекту. Зокрема, про свої плани в парламенті розповіли конкуренти у 116 окрузі Львова керівник «Народної Самооборони» Львівщини, депутат ЛМР Валерій Веремчук, якого висунула «Громадянська позиція», та чинний народний депутат від партії «Народний фронт» Микола Княжицький, якого на цих виборах підтримала «Європейська солідарність». Tvoemisto.tv занотувало найважливіше.

Зупинити реванш проросійських сил

У своїй передвиборчій програмі, Валерій Веремчук ставить акцент на захисті українських цінностей, адже, за його словами, досі багато осіб з оточення Януковича не відбувають покарання у в'язниці, а знову намагаються потрапити у Верховну раду.

«Відповідні органи не довели розслідування злочинів до логічного завершення, а тому зараз знову повстала загроза повернення України в русло Росії», — каже він.

Валерій Веремчук говорить, що за останні роки він часто спілкувався з військовими та спостерігав за їхніми проблеми, багато з яких вдалось вирішити саме зусиллями волонтерів. Тому важливим пунктом своєї передвиборчої програми він називає розвиток Збройних сил України, а також соціального захисту тих, хто повернувся з війни.

Читайте також: Депутати, вартовий, орлиця. Хто балотується у Залізничному та Шевченківському районах Львова

Багато проблем на окрузі, каже Валерій Веремчук, можуть вирішитися саме на державному рівні, тож він вбачає одним із важливих кроків завершення децентралізації і, відповідно, передачу грошей та більших повноважень місцевим органам влади.

Микола Княжицький за час перебування у Верховній Раді долучився до ухвалення низки проукраїнських законів — про мову, про мовні квоти на телебаченні та радіо, про підтримку українського кінематографу. За його словами, зараз ці всі досягнення зараз є під загрозою, зокрема закон про мову частина колишніх регіоналів оскаржують у суді, і він знову балотується, аби їх захистити.

Значна частинапрограми Миколи Княжицького присвячена саме місту. На його думку, у Львові має розвиватися не лише центр, а й усі інші райони, зокрема ті, які вважаються спальними.

Якщо кандидатам не вдасться пройти до Верховної Ради, Валерій Веремчук збирається продовжити волонтерську діяльність, а Микола Княжицький — повернутися в медіасферу.

Львівське сміття і дороги

Одними з найактуальніших проблем для Львова, за словами Валерія Веремчука, залишаються будівництво регіонального полігону для сміття та відсутність північної частини кільцевої дороги, через що більша частина транзитного транспорту їде по вул. Шевченка та створює затори. Додамо, що Північний об’їзд Львова мають почати будувати після 2020 року.

Читайте також: Націоналіст, міський голова, активістка. Хто балотується на Сихові і Личакові

Микола Княжицький каже, що проблеми зі сміттям є в кожному місті, і одна з причин цього — неналежна робота фонду регіонального розвитку.

«Держава має приділяти більше уваги вирішенню екологічних проблем. Проте, крім втручання держави, потрібна і більш активна робота міських депутатів. Зі спілкування з виборцями я зауважив, що понад 70% львів’ян не знають, хто їхній депутат», — каже він.

Експерт проекту «Свідомі вибори», керівник Комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський звертає увагу на те, що «Народний фронт», по списках якого в парламент потрапив Микола Княжицький, має посаду міністра екології, яку займає Остап Семерак. Тим часом значної допомоги у вирішенні сміттєвої кризи у Львові у 2016-2017 роках з боку уряду і, зокрема, «Народного фронту» не було. Микола Княжицький каже, що проблема полягала у попередній Верховній Раді, де не вдалося зберегти коаліцію демократичних сил.

«Міністр самостійно не може вирішити проблему — окремо, поза міською владою. Тому, коли в цьому скликанні зайдуть мажоритарники від Львова, ми зможемо вирішувати ці питання єдиним «фронтом», — каже він.

Колективна безвідповідальність

Одне з питань, яке часто під час дебатів підіймає Роман Зафійовський, — зміна закону про місцеве самоврядування та, відповідно, повноважень міського депутата. Валерій Веремчук погоджується, що закон потрібно змінити, зокрема, на його думку, варто зменшити кількість депутатів міської ради, а також запровадити оплату їхньої праці. Натомість депутати мають бути більш компетентними. Вирішення земельних питань він вважає необхідним залишити в компетенції міських депутатів, оскільки зараз «це єдина діюча модель, адже люди делегують міським депутатам такі повноваження».

Читайте також: Сенатор, адмірал, доктор. Хто балотується в Галицькому і Франківському районах Львова

Микола Княжицький теж говорить, що зміни необхідні, оскільки наразі в міських радах панує колективна безвідповідальність. Як приклад він наводить перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова в Харкові: «Колективні органи не можна притягнути до відповідальності, хоч все-таки вона існує — колективне рішення підписує керівник. А він не мав би того робити, якщо рішення суперечить закону». У свою чергу Роман Зафійовський додає, що закону, який би передбачав покарання за перевищення повноважень органами місцевого самоврядування, в Україні немає.

Які питання має вирішувати депутат

На думку Валерія Веремчука, народний депутат має наполовину займатися загальнонаціональними питаннями, а наполовину — проблемами округу, адже там його обрали. Він каже, що на окрузі вже працюють депутати міської ради та активісти, тому таке поєднання не стане проблемою. У роботі в парламенті щодо змін у законодавстві Валерій Веремчук планує користуватися допомогою фахових експертів.

Микола Княжицький у свою чергу вважає, що народні депутати мають представляти загальнополітичні інтереси громадян, які за них проголосували.

«Якщо українці у Львові хочуть жити у своїй країні, розмовляти своєю мовою, щоб їхня культура розвивалася, хочуть відчувати себе захищеними — то це робота депутата у Верховній Раді. Але про інтереси міста ми теж не можемо забути», — каже він.

За його словами, міські депутати мають тісно співпрацювати з представниками у Верховній Раді, адже лише командно можна вирішити важливі питання як округу, так і міста та всієї країни.

Експертка, кандидатка політичних наук Соломія Кривенко зауважила, що Микола Княжицький підтримав скасування кримінальної відповідальності за незаконне збагачення депутатів. Він відповів, що судді не використовували цю статтю, і тому він хотів отримати роз’яснення в Конституційному суді, чи не суперечить вона Конституції, проте не очікував подібного розвитку подій. На думку ж Миколи Княжицького, кримінальна відповідальність за незаконне збагачення в Україні повинна бути.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

Заміна податків

У 2018 році Петро Порошенко запропонував замінити податок на прибуток податком на виведений капітал та вніс відповідний законопроект. Крім того, введення прибутку на виведений капітал було одним із пунктів передвиборчої програми Володимира Зеленського. Тим часом опоненти запровадження такого податку апелюють до його невідповідності загальносвітовим стандартам і програмам.

Валерій Веремчук вважає, що це питання потребує дискусії в колах спеціалістів. Тим часом заміна податку на прибуток податком на виведений капітал є одним із пунктів програми «Європейської солідарності», від якої балотується Микола Княжицький. Він каже, що є кілька напрацьованих варіантів податкового кодексу.

«При встановленні податків слід враховувати кожну сферу окремо. Нам слід зробити усе, щоб економічний розвиток і свобода підприємництва в Україні розвивалися», — каже він. 

На думку підприємців, каже Роман Зафійовський, податок на прибуток зараз в Україні є недосконалий, тому він вважає, що слід впроваджувати податок на виведений капітал, адже це дасть можливість урівняти усіх, щоб не було перференцій.

Роман Симович

Парламентські дебати у студії медіа-хабу «Твоє місто відбуваються в межах проєкту «Свідомі вибори» за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!