Звідки у Львові видно місто, як на долоні

16928 1
Львів – місто, яке з роками лише набуває “старечого” шарму. Для того, щоб помилуватись ним повною мірою, треба дивитись згори.

Куди можна у Львові залізти, аби помилуватись старим містом, пише "Львівська пошта".

1. Найстарішим та найбільш популярним місцем для оглядин міста, безумовно, є Високий Замок. Це найвища точка Львова, яка сягає 413 метрів над рівнем моря. На вершині Високого замку розташований оглядовий майданчик, до якого веде спіральна пішохідна доріжка. Як розповів історик та львовознавець Ілько Лемко, цей майданчик створили штучно у 1869 – 1906 роках. Справжня його назва –  копець Люблінської унії. Його насипали на верхівці Замкової гори у Львові на честь 300-ліття Люблінської унії з ініціативи та за кошти польського політика Францішка Смольки.

“Безумовно, це найвидатніший оглядовий майданчик Львова. Цей курган споруджували майже 50 років, його часто змивало водою, тому доводилось  укріплювали. З часом він таки втрамбувався, зараз має вже 150 років. На мою думку, це просто унікальна річ. Таким чином завдяки шаленому польському патріотизму ми маємо один з найкращих оглядових майданчиків Європи. З нього дуже добре видно Львів”, – каже Ілько Лемко.

2. Наприкінці весни цього року для відвідувачів знову відкрили оглядовий майданчик Львівської міської ради, який ремонтували ще з минулого літа. Тепер ратуша для туристiв відкрита з 9.00 до 21.00 сiм днiв на тиждень. Тарифи на вiдвiдування не змiнилися: 10 грн для дорослих та 5 грн для дiтей вiд 6 до 12 рокiв.

Фото: lvivnews.net

“Оглядовий майданчик ратуші відкрили не так давно, в 2003 році. Ще в 2000-му туди нікого не пускали, бо вважалося, що це стратегічний об’єкт.  У мерії боялися, що з нього можна вчинити якусь диверсію в місті, чи “забагато” побачити. А тепер туди спокійно може вилізти будь-який терорист і зробити всі потрібні йому зйомки”, – зазначає Ілько Лемко.

Читайте також: 8 ресторанів з терасами, з яких видно дахи старого Львова

3. 11 липня у рамках фестивалю “Ніч у Львові”, церква св. Ольги та Єлизавети відкрила для відвідувачів і свій оглядовий майданчик. Це найвища будівля у Львові, її висота 80 метрів. Ремонтні роботи там проводили п’ять років.

“Церкву Ольги та Єлизавети, що на вул. Привокзальній, будували на початку ХХ ст., звершили у 1911 році. Храм звели за гроші залізничників та спонсорів. У ньому навіть був образ, на якому намалювали... директора залізниці. Досить розповсюджено, щоб світські особи були зображені на якихось іконах, що висять десь у куточку церкви. В радянські часи там були склади, до УГКЦ храм повернули у 1989-90 році дуже понищеним. Я вважаю, що після реконструкції він виглядає просто феноменально. І мозаїчна підлога, і скляні двері, це найкращий варіант, який могли втілити у сучасному плані реконструкції храму”, – розповідає Ілько Лемко.

Звідки ще гарно видно Львів?

“Я колись чув, що хотіли зробити оглядовий майданчик у церкві Покрови на вулиці Личаківській. Там є вежа висотою близько 60 метрів, майже як ратуша. Вона на підвищенні, тому звідти добре видно Львів. Думаю зробити там оглядовий майданчик було б доцільно”, – каже Ілько Лемко.

А от на думку історика Ігоря Лиля, одним з найперспективніших був би майданчик на вежі Руської (Успенської) церкви, на реконструкцію якої зараз збирають гроші.

“Я впевнений, якби облаштувати ліфт, який би вивозив людей нагору, ці гроші вдалось зібрати дуже швидко. Сходи там у поганому стані, без ліфта на майданчик не вийдеш. Церква на цей момент сама собі ради дати не може. Але це скоріш мало би бути ініціативою конкретних священиків, а не церкви”, – каже  Ігор Лильо.

"Можливостей для збільшення кількості оглядових майданчиків у місті є доволі багато... Та маємо й декілька серйозних проблем. Зокрема, в Україні немає досвіду облаштування таких об’єктів у приватних будівлях. І справа навіть не в тому, що вони приватизовані – деякі люди просто не дадуть доступу до таких “потенційних” оглядових майданчиків. А об’єктів, які б належали лише одному господарю в місті практично немає. На жаль, не всі люди, які володіють такими майданчиками розуміють колосальний рекламний потенціал цього місця для своєї фірми, про допуск відвідувачів до них дуже важко домовлятись. В Європі більшість дахів переобладнані під оглядові майданчики, там співвласники будинків співпрацюють з інвесторами і зацікавлені в такому переобладнанні", – розповів Ігор Лильо.

За його словами, якби у нас спрацювало ефективне поєднання контролю держави та ініціативних людей щодо дахів, то Львів би не виглядав згори так, як зараз – убого. "Бо використання різних матеріалів і підходу до перекривання будівель псує імідж нашого старого міста. Дахи у Львові мають величезний потенціал, могли б, як у європейських містах, бути обладнані під оглядові майданчики, відкриті ресторації, це б дало можливість нового розвитку. Звісно, такі проекти вимагають величезних ресурсів, адже часом переобладнати дорожче, ніж заново побудувати. В нас же отримання дозволу є марудною справою, законодавство настільки складне і незрозуміле, а все для того, щоб з цього заробляли тільки чиновники або нечесні забудовники.

А от для людей, які живуть у тому будинку і хотіли б у ньому щось зробити, шансу майже немає. В цій країні забагато виправдовуються, коли не хочуть нічого робити. Бо коли людина хоче – шукає спосіб, а коли не хоче – причину. Технічно можна вирішити дуже багато питань, було б бажання і заохочення інвесторів. А інвестор прийде тільки тоді, коли в нього є можливість працювати, а не бігати за однією бабусею з будинку, яка блокує прийняття рішення одним голосом, бо просто не хоче змін. Таких проблем немає ніде в світі, а в Україні над їх вирішенням навіть не працюють – через корупційну змову чиновників", – рекомендує історик.


Читайте також:
6 Серпня, 2014 09:52
Володимир Як львів*янин, дозволю собі додати до цього переліку ще такі місця: гора Лева - поблизу Замкової гори; як на мене, звідти краща панорама Львова.
І обсерваторія фізичного факультету ЛНУ ім. І. Франка. З того ракурсу Львів не часто привикли бачити, але саме з такої оглядової позиції відкриваються мальовничі краєвиди.
І якщо вже відверто говорити про майданчик на соборі Св. Ольги і Єлизавети, то насправді те, що там можна поглядом охопити, безумовно, поступається всім іншим оглядовим місцям.
Гуляйте і насолоджуйтеся Львовом!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!