Звільнений морський піхотинець Діанов розповів, як росіяни поводилися з полоненими

3012 0
Непоправної шкоди завдало те, що росіяни майже не надавали пораненим полоненим потрібну медичну допомогу.
Михайло Діанов на «Азовсталі» / Фото: Дмитро Козацький

Михайло Діанов на «Азовсталі» / Фото: Дмитро Козацький

Росіяни поводилися з полоненими з «Азовсталі» як з тваринами – роздягали, били, заклеювали скотчем та принижували. Про це в інтерв’ю Sky News повідомив звільнений з полону морський піхотинець Михайло Діанов, пише Уніан.

Михайло був серед тих, кого росіяни взяли в облогу на «Азовсталі» в Маріуполі. У вересні Діанов нарешті потрапив додому – у складі групи з 215 осіб, яких вдалося повернути України під час останнього обміну полоненими.  Він також був серед тих, кого окупани тримали в колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, по якій вони ж завдали удару. Морський піхотинець називає це місце концтабором і розповідає, як загарбники мучили полонених голодом.

Читайте також: «Мамо, хто, як не я?». Історія азовця «Калини» з Львівщини, якого звільнили з полону

«Вони поводилися з нами, як з тваринами. Їсти було неможливо. На їжу давали 30 секунд. За 30 секунд треба було з’їсти все, що можна. Хліб був навмисне дуже жорсткий, хлопці, яким вибили зуби, не встигли поїсти. Це було 30 секунд, а потім ти повинен був зупинитися. Потім ти мав відразу встати і бігти. Так було весь час», – розповідає Діанов.

ВІйськовий також описав, як полонених кидали в одиночну камеру і катували за те, що вони підняли ягоду з землі і з’їли її. Їх били палицями, застосовували електрошокери та встромляли голки під нігті.

«Повірте, після місяця голодування, коли закриваєш очі, ти забуваєш про сім’ю, про країну, про все. Єдине, про що ти думаєш, – це про їжу», – каже він. 

До того ж у цій в’язниці окупанти тримали в рази більше осіб, ніж вона має розміщувати. Замість 150 в блоці – 800. Через постійне перебування у неймовірній тисняві у Михайла почалися проблеми з ногами – тепер йому важко ходити.  Чотири місяці перебування у полоні росіян змінили його до невпізнаваності. Боєць схуд на 40 кг, а його стан здоров’я значно погіршився. 

Читайте також: Де та як проживатимуть звільнені з полону командири «Азова»

Непоправної шкоди завдало те, що росіяни майже не надавали пораненим полоненим потрібну медичну допомогу. На момент здачі в полон у Діанова буде зламана права рука. Окупанти провели необачну операцію за допомогою плоскогубців і без анестезії. За час перебування в полоні через відсутність медичної допомоги кістка зросла півколом.

Тепер йому потрібно набрати 20 кг, перш ніж він зможе зробити корекційну операцію на руці. А поліпшення психічного стану, швидше за все, займе набагато більше часу.

«Кожен травмований. Я вважаю себе психічно сильною людиною, але для мене багато речей втратило свою цінність», – каже Михайло.

Нагадаємо, що 21 вересня увечері Україна повернула з російського полону 215 людей, серед яких було 124 офіцери. Зокрема, звільнили 108 бійців полку «Азов» та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Серед звільнених також – командир полку «Азов», Герой України Денис Прокопенко («Редіс»), Сергій Волинський («Волина»), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар («Калина»), Олег Хоменко («Азов»), Денис Шлега з Нацгвардії України. Звільнені й захисниці Мар’яна МамоноваЯна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили в полон, перебуваючи при надії. 

Ольга Коваль

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!